Logo
Vytisknout stránku

Divoký západ v Texasu? Stát povolil držení zbraně bez licence (seznamzpravy.cz)

Americký Texas se chystá zrušit jedno z posledních velkých omezení týkajících se zbraní. Navzdory námitkám místní zákonodárci schválili návrh zákona, který umožní lidem nosit ruční zbraně bez licence a s tím souvisejícího výcviku.

Republikány ovládaný Kongres v Texasu v pondělí schválil opatření o držení zbraně bez licence a poslal ho guvernérovi Gregu Abbottovi. Ten prohlásil, že ho navzdory námitkám podepíše, napsala agentura AP.
Proti opatření se staví skupiny ochránců, podle nichž by ohrozilo veřejnost a policii. Proti opatření se staví také skupiny pro kontrolu zbraní, které poukazují na nedávnou historii státu. V Texasu v poslední době totiž několikrát došlo k masové střelbě, včetně událostí ve Walmartu v El Pasu, v kostele v Sutherland Springs a na střední škole u Houstonu.
Opatření zaslané Abbottovi by umožnilo nosit pistoli komukoli staršímu 21 let, kdo nebyl v minulosti odsouzen za trestný čin nebo nemá jiný zákonný zákaz.


V Texasu už tak platí jedny z nejliberálnějších zákonů o zbraních v zemi. Ve státě se nachází více než 1,6 milionu držitelů zbrojních průkazů. Zastánci návrhu zákona tvrdí, že by Texasanům umožnil lépe se bránit na veřejnosti a zároveň by zrušil zbytečné překážky ústavního práva nosit zbraň.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.