Logo
Vytisknout stránku

Na kance s lukem a šípy. Zvýší se počet lovců zvěře díky novele zákona? (lidovky.cz)

Klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není, jasný pane. Popelka ještě s lukem střílet mohla, dnešní myslivci to mají zakázané. Lovení zvěře pomocí luku je ale nyní opět na stole. Konkrétně na tom poslaneckém. Novela zákona o myslivosti prošla prvním čtením. 

A jedním z pozměňovacích návrhů je i to, aby myslivci mohli znovu používat k usmrcení zvěře šíp. Navrhuje to poslanec za STAN Petr Pávek. „Lukostřelba je od října 2019 legální již ve 24 evropských zemích a představuje tradiční a férový způsob lovu,“ uvádí Pávek v odůvodnění jako jeden z argumentů.

Ženy v pravěku možná lovily zvěř stejně jako muži, zjistili vědci z objevených ostatků

Návrh způsobil řadu nevole, faktem ale je, že Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ), ministerstvo zemědělství, ale i ministerstvo životního prostředí (MŽP) zastávají k návrhu neutrální stanovisko. „Lov lukem není v rozporu s předpisy v oblasti ochrany přírody. Podle směrnice o stanovištích je na úrovni EU omezeno pouze použití kuše. A současně nejde o způsob lovu, který by byl významně problematický z hlediska welfare,“ vysvětlila stanovisko MŽP jeho mluvčí Dominika Pospíšilová. Podle rezortu tak lov lukem nenarušuje životní pohodu zvířat.

Debata běží především o tom, zda lov lukem nezpůsobí, že zvířata budou při umírání víc trpět.

Mechanismus účinku střely z palné zbraně a šípu je skutečně odlišný. Nedá se však říct, která zbraň vychází lépe. „Přímé srovnání nevychází jednoznačně a dobré argumenty mají jak příznivci lovu lukem, tak příznivci lovu palnou zbraní. Obecně lze říci, že lov lukem je náročnější na dovednosti lovce,“ uvádí mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Vlastimil Waic.

Jedním z hlavních důvodů, proč by se zákaz lovu lukem měl zrušit, je podle Pávka to, že by to přispělo k redukci přemnožené zvěře. A to proto, že by se díky tomu stala myslivost atraktivnější pro mládež i pro lidi, kteří by se jinak k myslivosti nedostali.Klesající počet myslivců, který je ale fenoménem skoro v celé Evropě, podle Pávka představuje jednu z hlavních příčin přemnožené spárkaté zvěře a také volného šíření invazních druhů. S lukem je podle něj také snazší lovit v příměstských oblastech, protože neobtěžuje lidi hlasitými výstřely.

Proč chtějí lidé věřit ‚zaručeným událostem‘ a poplašným zprávám? Novodobé pověsti očima experta

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.