Logo
Vytisknout stránku

Nejvíc střetů aut se zvěří v Česku připadá na cestu lesem u Litvínova (impuls.cz)

Impuls.cz: Silnice mezi litvínovským Janovem a Horním Jiřetínem se stala v poslední době nejrizikovějším úsekem v Česku, co se týče střetů vozidel se zvěří. Rizikový je ale i celý Ústecký kraj, celorepublikově je v počtu takových nehod druhý.

Od loňského října do letošního března se na 304 metrů dlouhém úseku silnice číslo 133 mezi Janovem a Horním Jiřetínem stalo čtrnáct srážek. Tento úsek silnice, který protíná zalesněnou část území, je problematický dlouhodobě. Při minulém vyhodnocení se umístil na druhém místě.
Pozor si musejí dát řidiči ale i jinde na Mostecku.
„Za loňský rok jsme tu v průměru každý měsíc evidovali šestnáct podobných nehod. Nejhorší byl říjen, kdy došlo k 29 srážkám vozů se zvířaty, z toho nejčastěji se srnčí zvěří a divokými prasaty,“ upozorňuje mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková s tím, že v drtivé většině případů se naštěstí jedná o nehody bez vážnějších zranění lidí, odnášejí to zvířata a plechy.
Podle takzvaného SRNA indexu, který od roku 2010 vydává Generali Česká pojišťovna spolu s Centrem dopravního výzkumu (CDV) a který pracuje s počtem nehod z policejních statistik, výší škody či zraněním při nehodě přepočítaných na jeden kilometr sledované silniční sítě, však patří k rizikovým oblastem celý Ústecký kraj.
Od října do března zde policie zaevidovala 837 nehod, při nichž hrála nějakou roli divoká zvěř. Republikově kraji patří druhé místo hned za Středočeským.
Nejčastěji jde o srnčí zvěř
K místům s nejvyšší hustotou srážek podle aplikace CDV Sražená zvěř, která eviduje úhyn zvířat na silnicích, patří například i úsek silnice I/27 u Havraně či Oseku, I/15 mezi Libčevsí a Třebívlicemi nebo I/13 mezi Srbicemi a Přestanovem.
Data ukazují, že pod koly automobilů na českých silnicích končí, stejně jako na Mostecku, nejčastěji srnčí zvěř. Časté jsou i srážky s prasetem divokým či zajícem polním.
„U srnčí zvěře je trvalý nárůst srážek daný jednak tím, že je to nejpočetnější druh spárkaté zvěře v naší krajině, zároveň ale žije i na nejvíce lidmi navštěvovaných místech a toto rušení je nezanedbatelnou příčinou přebíhání této zvěře přes komunikace. Velké množství sražené srnčí zvěře pak je dáno kamionovou dopravou v nočních hodinách,“ komentuje situaci Miloš Fischer z Českomoravské myslivecké jednoty.
Také v případě divokých prasat se podle jeho slov musejí mít řidiči obzvlášť na pozoru zejména v noci, kdy tato zvěř vychází za potravou a je podstatně hůře vidět.
„Největší počet srážek s divočáky bývá po žních a celý podzim,“ dodává Fischer.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.