Logo
Vytisknout stránku

Na Slovensku by se mohly zpřísnit podmínky pro vlastnictví některých zbraní (eurozpravy.cz)

Návrh na zpřísnění podmínek vlastnictví některých zbraní dnes schválila slovenská vláda. Plánuje také pravidelné přehodnocování způsobilosti držitelů zbrojních průkazů. Změny zákona o střelných zbraních a střelivu, které ještě posoudí parlament, vycházejí z příslušné unijní směrnice. Česko, které proti směrnici vystupovalo, dříve převzalo unijní regulaci jen v nevyhnutelné míře.

Na základě předlohy se na Slovensku mezi zakázané zařadí další druhy zbraní, jako například ty se zásobníky s větší kapacitou, tedy podle typu na více než deset nebo 20 nábojů. Podle unijní směrnice jde o zbraně, které představují největší nebezpečí a je největší pravděpodobnost jejich zneužití zejména k teroristickým útokům.

Přísnější podmínky se budou po schválení novely zákona parlamentem, ve kterém se vláda opírá o pohodlnou většinu, vztahovat od letošního listopadu také na některé typy takzvaných expanzních zbraní. Jsou známé jako "plynovky", které byly upraveny tak, aby v nich nemohlo být použito klasické střelivo. V minulosti se vyskytly případy, že takto znehodnoceným zbraním byla obnovena jejich funkčnost.Takové zbraně ze Slovenska byly podle dřívějších informací médií použité například při teroristickém útoku v Paříži v lednu 2015.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.