Logo
Vytisknout stránku

V parku u zámku v Židlochovicích se běžně pasou mufloni i jeleni (ČTK)

Židlochovice (Brněnsko) 7. května (ČTK) - Návštěvníci parku u zámku v Židlochovicích na Brněnsku si běžně mohou prohlédnout i divokou zvěř, která se tam pase. Jde o muflony a jeleny. ČTK to řekla mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová. Státní podnik má zámek ve správě.

V parku je nyní k vidění 26 kusů divoké zvěře, a to 14 dospělých muflonů a čtyři muflončata, také osm kusů poddruhu jelena sika Dybowského. "Každoročně vyvádí v parku mladé – muflončata i kolouchy," uvedla mluvčí.

Zvěř je na návštěvníky zvyklá, nenechá se vyrušovat a pase se třeba jen několik metrů od lidí. "Myslivecká tradice zdejšího zámku možná svádí k domněnce, že byla zvěř do parku vysazena už v době, kdy zámek patřil některému z habsburských arcivévodů, ale není tomu tak. Zvěř tam byla vysazena až po 2. světové válce a zůstala dodnes," uvedla mluvčí.

Zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším loveckým zámkům Evropy. Společně s historickými bažantnicemi a oborami pro vysokou zvěř vytváří ojedinělý lovecký komplex, navazující na staletou mysliveckou tradici tohoto území.

Historie zámku, který v současné době slouží jako konferenční centrum a hotel, sahá až do 14. století, kdy měl nejspíš podobu vodní tvrze. Současnou klasicistní podobu dal zámku arcivévoda Fridrich, který zámek vlastnil na přelomu 19. a 20. století. Od roku 1918 je majetkem státu. Ve 20. a 30. letech na něm několikrát pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pro veřejnost je běžně nepřístupný.

Celoročně přístupný je ale právě park zámku. Má rozlohu asi 23 hektarů. Jde o krajinářský park v anglickém stylu s množstvím rozvolněných skupin stromů i samostatných vzrostlých stromů a loukami.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.