Přihlásit

V USA vyfotografovali ptáka s peřím napůl samčím a napůl samičím (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

New York 28. února (ČTK) - Americkému ornitologovi se podařilo zdokumentovat vzácný úkaz "oboupohlavního" ptáka, když vyfotil kardinála červeného s napůl samčím a napůl samičím zbarvením. Jamie Hill tohoto jedince, který má část opeření zbarvenou červeně jako samec a část hnědě jako samice, zachytil v americkém státu Pensylvánie. Napsal o tom server BBC.

Na nezvykle vypadajícího kardinála upozornil Hilla jeho známý a ornitolog se zprvu domníval, že nespíš jde o ptáka, který trpí leucismem, tedy sníženou pigmentací. Později ale došel k závěru, že se pravděpodobně objevil jedinec se vzácnou anomálií nazvanou bilaterální gynandromorfismus, kdy jsou v těle namíchány buňky se samčí i samičí genetickou informací.

"Když jsem ty snímky nafotil, srdce mi tlouklo ještě dalších pět hodin, dokud jsem nedorazil domů a nezačal ty digitální záběry zpracovávat," řekl Hill. "Už skoro dvě desetiletí se snažím objevit datla knížecího, kterého jsme dlouho považovali za vyhynulého. Ale vyfotit tuhle vzácnou mutaci jednoho z našich nejběžnějších ptáků, gynandromorfického kardinála červeného, bylo skoro stejně vzrušující, jako kdybych opravdu toho datla našel," dodal vědec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.