Logo
Vytisknout stránku

Úhyn živočichů v moři u Kamčatky podle vědců způsobily řasy (ČTK)

Moskva 23. října (ČTK) - Hromadný úhyn živočichů v moři u břehů Kamčatky na ruském Dálném východě způsobily jedovaté řasy, a ne člověk, uvedla dnes Ruská akademie věd s odvoláním na výsledky analýz. Za toto vysvětlení se postavil také ministr přírodních zdrojů Dmitrij Kobylkin, podle kterého se situace na místě zlepšuje. Ruská pobočka Greenpeace nicméně podle agentur upozornila, že je ještě příliš brzy, než aby bylo možné s jistotou stanovit příčinu ekologické katastrofy. Organizace hodlá dokončit vlastní vyšetřování.

Obyvatelé Kamčatky již od září upozorňovali na ohromné množství uhynulých mořských živočichů vyplavených na pláže. Lidé, kteří přišli do styku s vodou, utrpěli popáleniny a zvraceli. Ruské úřady následně zahájily vyšetřování kvůli možnému porušení pravidel při nakládání s látkami nebo odpadem nebezpečným pro životní prostředí a kvůli znečištění moře. Spekulovalo se o úniku ropných látek, rozpouštědel, pesticidů či raketového paliva.

Hromadný úhyn mořských živočichů nastal v důsledku "toxických účinků" mikrořas, uvedl během internetového setkání viceprezident akademie věd Andrej Adrianov s odvoláním na výsledky analýz, které provedli ruští vědci. Současně šéfka úřadu na ochranu přírody Rosprirodnadzor Svetlana Radionovová dodala, že více než 5000 testů neprokázalo "dopad lidské činnosti" na mořskou faunu, uvedla agentura AFP. Ještě dříve možnost úniku ropných látek či toxických odpadů vyloučili ruští vyšetřovatelé. O vysoké úrovni fenolu a ropných produktů naměřených ve vodách u Kamčatky tvrdili, že nešlo o kritické hodnoty a že jde o stav trvající již desítky let.

Několik expertů však s těmito závěry nesouhlasí. Ruská pobočka Greenpeace uvedla, že nevyloučí žádnou možnou stopu, dokud neukončí vlastní vyšetřování. Řasy mohly být kontaminovány skládkou odpadu či únikem umělého hnojiva, řekla AFP expertka Elena Sakirková z Greenpeace.

"Bohužel informace, které jsou zatím k dispozici, plně nepotvrzují žádnou z možných verzí příčin ekologické krize na Kamčatce," uvedl Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Rusko pravidelně zažívá ekologické katastrofy, jako byl květnový únik 21.000 tun ropného paliva do arktických řek z nádrže tepelné elektrárny u Norilska.

Foto www.pixabay.com

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.