Logo
Vytisknout stránku

Za znečištění kamčatských vod a pláží může patrně tanker (ČTK)

Moskva 4. října (ČTK) - Znečištění moře u města ruského Dálného východu Petropavlovsk-Kamčatskij má patrně na svědomí únik ropy z jednoho z tankerů, které těmito vodami proplouvají. S odvoláním na zdroj z místních záchranných složek o tom informovala agentura TASS.

"Na základě předběžných dat plul podél pláže po mořské trase tanker, z něhož unikala ropa. (Únik) se podařilo zastavit. O jakou loď šlo, se zatím nepodařilo určit, začali jsme s pátráním," uvedl zdroj, podle kterého jsou námořní cesty v této části Tichého oceánu velmi rušné.

U Chalaktyrské pláže a v Avačském zálivu ruské úřady naměřily zvýšenou hladinu ropných produktů a fenolu. Na pobřeží se objevilo velké množství uhynulých mořských živočichů a někteří surfaři, kteří pláž často využívají, se potýkají s horečkami, nevolností a podrážděním očí.

Podle kamčatského hydrometeorologického ústavu se velký počet mrtvých živočichů na břehy vyplavil, když oblast na konci září zasáhla bouře. Snímky stovek uhynulých měkkýšů ležících na černém písku známé pláže sdíleli lidé na sociálních sítích.

"Mezi 28. a 29 zářím na Kamčatku udeřil cyklón. Nad mořem v Avačském zálivu a okolí byl naměřen východní vítr o rychlosti až 25 metrů za vteřinu (90 kilometrů za hodinu) ... Podle všeho šlo o náhodu: (moře) bylo znečištěné a vítr bouře všechno nahnal směrem k pobřeží. Živočichové vyplavení na pobřeží však nemohli uhynout kvůli bouři," uvedla v prohlášení kamčatská správa.

Šéf Kamčatské oblasti Vladimir Solodov slíbil, že propustí všechny úředníky, kteří o ekologickém nebezpečí věděli a nic neřekli. "Můžu vám rovnou říct, že pokud se prokáže, že někteří úředníci Kamčatské oblasti zatajili fakta, budou okamžitě propuštěni," uvedl Solodov.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.