Přihlásit

Tři lvíčata narozená ve Dvoře Králové byla poprvé venku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) 8. září (ČTK) - Tři mláďata lvů berberských, která se v Safari Parku Dvůr Králové narodila 5. července, se dnes poprvé podívala do venkovního výběhu. Vidět je tam mohli i návštěvníci zoo. Dosud byla lvíčata v neveřejném zázemí pavilonu. Vedle venkovního výběhu budou lvíčata chodit i do vnitřní expozice, která je od návštěvníků oddělená sklem. ČTK to řekl mluvčí safari parku Michal Šťastný.

Dvorský safari park i s novými přírůstky chová devět lvů berberských, kteří už ve volné přírodě nežijí. Všechna tři lvíčata jsou samice a jejich matkou je tříletá Khalila. O potomky se nadále vzorně stará. Jedno ze lvíčat je nadále znatelně menší než dvě ostatní.

Mladé lvice ve Dvoře Králové trvale nezůstanou. O jejich novém domově rozhodne koordinátor evropského chovu. Stane se tak ve chvíli, kdy se zcela osamostatní a budou se moci samy zapojit do reprodukce. Koordinátor doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny nebo umisťování mláďat s cílem dosažení co nejvyšší genetické pestrosti populace, která je zásadní pro přežití druhu.

Tříletá samice Khalila přivedla na svět tři mláďata již loni v květnu. Tehdy to byl po 30 letech první odchov lvů berberských ve Dvoře Králové nad Labem. Chovatelé později jednoho ze dvou samců utratili, zbylá dvě mláďata z loňského vrhu zoo nadále chová. Také obě tato mláďata skupinu v budoucnu opustí.

Lev berberský už z volné přírody zcela vymizel. V minulosti obýval tento velký poddruh lva pustinného severní Afriku. Právě tam, ve zvěřinci marockého krále, přežily desítky lvů, jejichž mláďata se postupně rozšířila do zoologických zahrad.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.