Logo
Vytisknout stránku

Slovensko zjistilo na farmě nové ohnisko afrického moru prasat (ČTK)

Bratislava 25. srpna (zpravodaj ČTK) - Slovensku se zatím nepodařilo zastavit šíření afrického moru prasat. Nové ohnisko nákazy potvrdila laboratorní vyšetření na farmě na východě země, kde bude usmrceno všech 221 vepřů, informovalo dnes ČTK slovenské ministerstvo zemědělství.

Zmíněná farma se nachází v okresu Trebišov, který je jedním ze šesti okresů, kde byl africký mor prasat zaznamenán od prvního potvrzeného případu na Slovensku loni v červenci. Dosud Slovensko zjistilo kolem 250 případů nákazy u divočáků a bezmála dvě desítky ohnisek v chovech prasat.

Africký mor prasat zabíjí nejen divočáky, ale i domácí vepře. Jde o vysoce nakažlivé virové onemocnění. Vakcína proti němu neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se utratit. Pro lidi virus nebezpečný není. Nákaza se v minulosti objevila i v České republice, od loňského jara je ale Česko oficiálně zemí bez výskytu této nemoci.

Slovenské ministerstvo zemědělství s ohledem na stoupající riziko zavlečení nákazy do malochovů prasat doporučilo lidem z vybraných regionů země dočasně zrušit stávající chovy domácích vepřů a až do odvolání nezakládat nové chovy.

Adrian Bobok 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.