Logo
Vytisknout stránku

Mýval? Kéž by ho sežrali vlci (5plus2)

Pod Bezdězem obchází potomek mývalů vypuštěných Göringem. Problém by vyřešila vlčí smečka

ČESKOLIPSKO
Mýval je sice přítulné zvíře, které kouzlí úsměvy na dětských tvářích v reklamě nebo při návštěvě zoo, ve volné přírodě Česka je ale považován za škodnou. Přírodovědci teď potvrdili přítomnost mývala v okolí Máchova jezera, konkrétně v Národní přírodní rezervaci Břehyně - Pecopala.
Chlupatá šelmička s charakteristickou obličejovou maskou dokáže zdecimovat nejen drobné plazy, ale i měkkýše a obzvláště ráda si pochutnává na ptačích mláďatech a vejcích, jež krade přímo z hnízd. Je totiž dobrý lezec.
"Je to nepůvodní a ze severní Ameriky zavlečený druh, který do naší přírody nepatří. Bohužel nemůžu říct, že bych byl přítomností mývala překvapen, šíří se lavinovitě Českem a vyskytuje se už skoro všude," komentoval zoolog CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Luboš Beran.
Mýval se smí střílet celoročně, ovšem pouze mysliveckou stráží nebo mysliveckým hospodářem. Navíc je činný zpravidla v noci, takže zbavit se ho je těžké. Přírodovědci si proto slibují, že s tímto jim vypomohou vlci. Ti totiž rezervaci, kde se mýval objevil, již delší dobu obývají.
"Oba druhy jsou predátoři. Loví sice jinou kategorii zvířat, ale svým způsobem si konkurují a v případě střetnutí by vlci mývala považovali za kořist. Takže si slibujeme, že vlci budou mývaly držet na nízkých stavech," uvedl Beran.
Mývali se v české přírodě neobjevili náhodou. Panuje shoda na tom, že první exempláře nechal vypustit nacistický pohlavár a Nejvyšší říšský lovčí Hermann Göring, aby obohatil lovnou zvěř v Německu. Nastalá válka ale nechala na mývaly zapomenout a ti se zatím úspěšně množili a šířili krajinou. K nim se přidala zvířata uniklá z kožešinových farem.
V Česku se mývali vyskytují na mnoha místech, například na západě republiky a také v nivě řeky Moravy. Na Českolipsku je jim už delší dobu na stopě zoolog českolipského muzea Zdeněk Vitáček. Ten tvrdí, že mýval tu žije už 12 let. "Poprvé jsem jeho stopy a trus zaznamenal v roce 2005. Nevím, jestli to tehdy byl tulák a nebo zakladatel pozdější populace. Nicméně bych se neobával, že by tu nějak škodil, na to je jich tu dost málo," sděluje Vitáček.
Myslivec z Dubé Petr Slaba tvrdí, že mýval dovede udělat v lese značné škody. "Žere vše, na co přijde. Je navíc dost šikovný, šplhá po stromech a je téměř nepolapitelný. V bezpečí před ním nejsou obojživelníci, ani raci, ryby, ptáci a plazi," varuje Slaba.
I přes svou mizernou pověst se však mýval těší velké popularitě mezi chovateli. Právě ze soukromých chovů často pocházejí noví mývali, kteří se v přírodě objeví. Majitel často zjistí, že zvíře není zdaleka tak přítulné a hravé, jak vypadá. "I na nás se obrátila jedna chovatelka, která měla doma mývaly, že by jich pro nás několik měla a ať si pro ně přijedeme. Docela rázně jsme jí museli vysvětlit, že k žádnému vypouštění do lesa nedojde," zavzpomínal zoolog Luboš Beran.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.