Logo
Vytisknout stránku

Africký mor prasat na Slovensku potvrdily úřady v dalším regionu (ČTK)

Bratislava 22. července (zpravodaj ČTK) - Africký mor prasat se na Slovensku po prvním potvrzeném případu před necelým rokem nyní rozšířil do dalšího regionu. Laboratorní testy v úterý zjistily nový případ nákazy u uhynulého divočáka v okrese Rožňava na východě země. Jde už o pátý okres, kde se africký mor prasat na Slovensku vyskytl. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.

Nejnovější případ byl potvrzen v mysliveckém revíru u hranic s Maďarskem, které už delší dobu hlásí africký mor prasat u divočáků. Slovenské ministerstvo uvedlo, že nákaza byla patrně zavlečena při migraci zvířat nebo při pohybu lidí přes zelenou hranici mezi Slovenskem a Maďarskem.

Celkově slovenské úřady zaznamenaly už 221 případů afrického moru prasat u divočáků, a to na východě země. S cílem omezit šíření nákazy například úřady nařídily intenzivní lov divokých prasat.

Africký mor prasat zabíjí nejen divočáky, ale i domácí vepře. Nákaza se tento měsíc potvrdila u dvou prasat z nekomerčního chovu pro vlastní potřebu na jihovýchodním Slovensku v blízkosti hranic s Ukrajinou a Maďarskem.

Podle slovenského ministerstva zemědělství sousední Maďarsko letos zaznamenalo 2900 a Polsko 2700 potvrzených případů afrického moru prasat u divočáků. Další případy se vyskytly na Ukrajině blízko hranic se Slovenskem. Ministerstvo vybídlo k dodržování nařízených veterinárních opatření a upozornilo na možnost přenosu nákazy prostřednictvím ovoce, zeleniny či infikované slámy.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, vakcína proti němu neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se utratit. Pro lidi virus nebezpečný není. Nákaza se v minulosti objevila i v České republice, od loňského jara je ale Česko oficiálně zemí bez výskytu této nemoci.

Adrian Bobok

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.