Logo
Vytisknout stránku

Muži našli u Bzence tři mrtvé orly mořské, zřejmě šlo o otravu (ČTK)

Bzenec (Hodonínsko) 30. dubna (ČTK) - Amatérští ornitologové našli u Bzence na Hodonínsku dva uhynulé dospělé orly mořské, v hnízdě pak mrtvé mládě. Zřejmě je někdo otrávil. Případ policie prověřuje, řekla dnes ČTK mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Usmrcených dravců bylo na místě víc, v lokalitě v minulém týdnu lidé našli i pošlé luňáky červené.

Policie nejdříve potvrdila nález jednoho uhynulého dravce, následně počet upřesnila. "Přijali jsme oznámení o úhynu dravců orlů mořských. Ornitologové nejdříve nalezli uhynulého samce, následně i samici. V hnízdě našli uhynulé mládě. Co bylo příčinou jejich uhynutí, není jasné, bude provedena pitva," řekla Drahokoupilová.

Mrtvého orla našel Martin Hrouzek. Na svém profilu na sociální síti uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě. Opodál ležela podle něj i mrtvá samice. Hrouzek uvedl, že "neznámý travič tak vyzmizel celou orlí rodinu".

Podle ornitologů ptáky pravděpodobně někdo otrávil, a to pesticidem karbofuranem. O několik dní dříve v lokalitě našli i dva mrtvé luňáky červené. Místo poté prohledávala psovodka se speciálně cvičeným psem, který umí vyhledat otrávené návnady i pošlá zvířata. Žádné další ale tehdy nenašla. Do lokality zamířila i dnes.

Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické ČTK řekl, že příznaky otravy jsou zaťaté drápy, pták je otočený směrem do země s vykroucenou hlavou, oboje u nalezených ptáků bylo. Kolem podle něj také bývá i mrtvý hmyz, což bylo v jednom u těchto případů. "I to, že uhynula celá rodina nasvědčuje použití jedu a otrávené návnady. Karbofuran je nejrozšířenějším jedem," uvedl Čamlík.

Orli se na Bzenecku pokoušejí zahnízdit podle něj už od roku 2006. Tento konkrétní pár v lokalitě postavil hnízdo v roce 2016, o rok později a dál vždy vyvedl jedno mládě.

Karbofuran je pesticid, jehož používání je v zemědělství v České republice zakázáno. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.