Přihlásit

Národní parky v ČR se začnou vracet k běžnému provozu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 29. dubna (ČTK) - Národní parky v České republice se od 1. května začnou pozvolna vracet ke standardnímu režimu. Některé z nich po omezení souvisejícím s koronavirem otevřou návštěvnická a informační centra. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí, zástupci národních parků a jeskyní ČR.

"Na základě postupného rozvolňování preventivních opatření chystáme za resort životního prostředí jistě vítané novinky. Národní parky i zpřístupněné jeskyně jsou připraveny postupně navracet svým návštěvníkům celou škálu služeb, na kterou jsou zvyklí, ovšem samozřejmě za dodržení hygienických standardů dneška, zaručujících maximální ochranu zdraví nás všech," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Šumavský národní park například od 1. května otevře návštěvnická centra pro pozorování jelenů a vlků. "Provoz všech výběhů včetně sociálních zařízení a parkovišť zajišťujeme každý den od 8:30 do 16:00," uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. Dodal, že turistická informační centra začnou fungovat během května a června. Provozovatel musí nejprve do interiérů instalovat plexisklové zábrany.

V krkonošském národním parku otevřou informační centra 1. května. Muzea ve správě parku zahájí provoz o deset dní později. "Do konce června v nich bude možná prohlídka pouze individuálně - tedy bez průvodce," uvedl ředitel krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Víkendové provozy začnou od 1. května v některých informačních centrech také v národních parcích Podyjí a České Švýcarsko. Jeskyně se pro veřejnost zřejmě otevřou ve stejném termínu jako hrady a zámky. "Mělo by to být pravděpodobně 25. května, ve stejném termínu plánujeme zahájit provoz i infocentra u Horního můstku propasti Macocha. Informační centrum Správy jeskyní na Skalním mlýně v Moravském krasu bude k dispozici návštěvníkům již od pondělí 4. května," řekl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.