Logo
Vytisknout stránku

V Česku bylo letos otráveno šest vzácných luňáků, více než loni (ČTK)

Praha 20. dubna (ČTK) - Letos bylo otráveno už šest vzácných luňáků červených, loni ornitologové evidovali čtyři případy. V Česku bylo od začátku roku nalezeno 25 zastřelených či otrávených ptáků, nejvíce luňáků a káňat lesních. Traviči nejčastěji používají pesticid karbofuran, který je v Česku zakázán. Česká společnost ornitologická (ČSO) to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

"Otrávení luňáci se objevují napříč celou republikou. Na začátku března to byl jeden na Kolínsku, dále tři luňáci na Břeclavsku, jeden na Klatovsku a naposledy jeden na Jičínsku," popsala psovodka Klára Hlubocká, která spolupracuje s ornitology a v terénu vyhledává otrávené návnady a jejich oběti.

Hlubocká ČTK řekla, že na Jičínsku byl mrtvý luňák nalezen v neděli nedaleko obce Lužany. "Měl vysílačku, už od pátku jsme tušili, že je asi mrtvý, ale ornitologové se na místo dostali až včera," uvedla.

Hlubocká uvedla, že jen jeden z luňáků na Břeclavsku měl štěstí a přežil. Přiotráveného ptáka našla turistka, pak se ho podařilo dopravit do záchranné stanice v Rajhradu, kde mu ochranáři podali protijed. "Před vypuštěním do volné přírody dostal vysílačku, která slouží k monitoringu jeho pohybu a k odhalení případného nebezpečí," doplnila Hlubocká. Luňák červený je kriticky ohrožený dravec, podle odhadů v Česku hnízdí 150 párů.

Podle odborníků je jižní Morava dlouhodobě problematická, otravy karbofuranem tu evidují každý rok. "Letos jsme například na jedné lokalitě na Břeclavsku našli pět zabitých káňat lesních. Ale bohužel je to jenom kapka v moři všech případů, ke kterým naše terénní jednotka vyjíždí. Počet otrav v době koronavirové krize rozhodně neklesá," doplnila psovodka. Karbofuran funguje jako nervový jed, zvíře se po jeho požití udusí.

ČSO předává případy otrávených zvířat policii, která je vyšetřuje jako trestné činy. Zatímco loni to bylo za celý rok 24 případů, letos ornitologové ohlásili policistům 14 otrav.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.