Logo
Vytisknout stránku

Myslivci se sejdou na Svatém Hostýně při svatohubertské pouti (ČTK)

Chvalčov (Kroměřížsko) 16. října (ČTK) - Myslivci a lesníci zamíří v sobotu po roční přestávce na Svatý Hostýn na Kroměřížsku, aby se zúčastnili svatohubertské pouti. Na vyhledávaném mariánském poutním místě se uskuteční už pojednadvacáté. Myslivecká pouť patří na Hostýně k nejnavštěvovanějším. Kromě duchovního rozměru je i přehlídkou a oslavou myslivosti. Program začne v 09:15, řekl dnes ČTK za spolupořádající Arcibiskupské lesy a statky Olomouc Josef Dostál, který je také místopředsedou Matice svatohostýnské.

"Svatohubertská pouť je největším mysliveckým svátkem, kde se schází jak příznivci této krásné tradice, tak i široká veřejnost, která se tak může o myslivosti dozvědět něco nového," uvedl Dostál. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Svatohubertskou pouť zahájí vystoupení trubačů Okresního mysliveckého spolku Přerov a jejich hostů, kteří předvedou loveckou hudbu a signály. Poté se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta. Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý lovecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena. V 10:15 bude následovat mše za zemřelé i žijící myslivce celebrovaná olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Připraven je také bohatý doprovodný program, jehož součástí budou ukázky výcviku pernatých dravců, vábení zvěře a práce koní v lese. Chybět nebude koncert duchovní hudby, ukázky lovecké lukostřelby a výstava obrazů. Zájemci si také budou moci zakoupit různé myslivecké potřeby.

Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Viktor Chrást

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.