Logo
Vytisknout stránku

V rezervaci u Milovic žije rodina ohroženého dudka (ČTK)

Milovice (Nymbursko) 6. srpna (ČTK) - V rezervaci velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku zpozorovali vědci rodinu dudka, který patří k nejohroženějším druhům ptáků v České republice. Samotný dudek se v rezervaci poprvé ukázal v loňském roce, nyní se objevil pár s mládětem, oznámila dnes ČTK v tiskové zprávě ochranářská společnost Česká krajina.

Divocí koně, zubři a zpětně šlechtění pratuři vytvářejí pro dudky ideální prostředí. Součástí krajiny, která díky pastvě vzniká, jsou také nízké porosty řídkých trávníků, v nichž nacházejí domov cvrčci. Ti jsou důležitou součástí potravy dudků.

Trus divokých kopytníků navíc neobsahuje zbytky veterinárních přípravků proti parazitům, na rozdíl od trusu domácích zvířat, u nichž se chemie proti parazitům běžně používá. Právě díky tomu se v rezervaci daří chrobákům, kteří trus odklízejí, a dudci v trusu nacházejí potravu v podobě jejich tučných larev.

"Dudci mají na pastvinách velkých kopytníků optimální potravní podmínky. To se ostatně týká i dalších druhů ptáků vyžadujících různorodou otevřenou krajinu," řekl ornitolog Martin Šálek z České společnosti ornitologické.

V minulých letech ochranáři instalovali pro dudky několik speciálních budek. První v roce 2016, další loni. V současné době vědci analyzují materiál, který v budkách nasbírali, aby určili, zda dudci některou z nich využili k hnízdění.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.