Logo
Vytisknout stránku

Čeští farmáři a chovatelé stále nemají nárok na proplacení nočního hlídání stád před útoky vlků (rozhlas.cz)

Slíbili peníze a teď nemám nic, stěžuje si největší z farmářů v broumovském výběžku. Chová zhruba tři tisíce ovcí a doufal, že nově bude mít nárok na proplacení nákladů na nočního hlídače. Ten chrání stádo před útoky vlků. Nedostane ale nic.

„Pro mě to bylo překvapení. Protože na přednášce CHKO nám bylo sděleno, že je možné čerpat dotace i na placení člověka, který bude stáda v noci hlídat," říká Jan Šefc, který má v okolí Lachova na Broumovsku ovce na 370 hektarech pastvin.

Farmáři na Broumovsku stále musí chránit svá stáda před vlky. Těch v oblasti podle odhadu ochranářů přibývá, momentálně je jich asi deset. V posledních třech letech vlci v oblasti prokazatelně zabili víc než dvě stovky hospodářských zvířat. Někteří chovatelé proto zvýšili ploty svých pastvin a pořizují pastevecké psy, jiní si stáda hlídají po vzoru dávných bačů a snaží se strávit se zvířaty co nejvíc času. Třeba i tak, že v noci pastviny objíždí a kontrolují.
Člověka, který je objíždí v noci autem, zaměstnal kvůli opakovaným útokům vlků. Hlídá od jara do podzimu, když zvířata nejsou na zimovištích.

Celý článek najdete zde.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.