Přihlásit

Petice za ústavní právo na držení zbraní (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
Do senátu dnes dorazila těžká váha, 100 kilo vážící petice za ústavní právo na držení zbraní. Podepsaní požadují ochránit práva majitelů legálně vlastnících zbraně, včetně sportovních střelců, sběratelů a myslivců. Těch je v Česku asi 300 000. Důvodem je směrnice Evropské unie, kvůli které by například nemohli používat poloautomatické pušky. Mezi petenty jsou i zvučná jména.

Pavel ČERNÝ, organizátor Petice
Nasbírali jsme, a to za něco přes 1 rok přes 100 000 podpisů našich občanů, mezi nimi, a to je takové unikátní, ve světě se to neděje, podpis našeho pana prezidenta, první dámy, jeho manželky, pana Babiše, to znamená premiéra ČR a předsedy sněmovny.

Nela FRIEBOVÁ, redaktorka
Dnes se k petici připojil i předseda Horní komory Jaroslav Kubera, za kterým s podpisy dorazili zástupci petentů.

Jiří DRAHOŠ, senátor /bez PP/
Petiční výbor se tím bude zabývat tak jako každou peticí.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/
Problém je v tom, že někteří lidé si myslí, že restrikcí, zákazy, příkazy dosáhnou lepšího stavu, ať je to alkohol za volantem u vodáků, ať jsou to zbraně, to jsou takoví ti dobrodějové, kteří páchají dobro i tam, kde o něj nikdo nestojí, a to mně vadí.

Bohumil STRAKA, Českomoravská myslivecká jednota
Směrnice omezuje poloautomatické zbraně, dále omezuje repliky historických zbraní a dále omezuje znehodnocené zbraně, kterých jsou desetitisíce nebo statisíce, myslivcům to visí na hájence nad krbem. Každá, i ta replika, která je teď volně prodejná, volně dostupná bude muset být registrovaná, případně si lidé budou muset pořídit zbrojní průkaz.

posluchač
Podle mě by stačilo, kdyby se dodržovalo to, co už je.

posluchač
Mohlo by se to zpřísnit.

posluchačka
Žádné zbraně nevlastníme, takže to nemůžeme posuzovat.

Nela FRIEBOVÁ, redaktorka
Podle šéfa senátu je ale šance, že by se právo na držení zbraně zakotvilo do ústavy, malá. Postačí podle něj dobrý zákon, ten už chystá ministerstvo vnitra.

Milena BAČKOVSKÁ, ved.odb.bezpečnostní politiky MV
Nová právní úprava má být vládě předložena do konce roku, budou to 4 nové zákony. Domníváme se, že by ten nový zákon mohl být pro nebo bude pro držitele zbraní celkově komfortnější. Rozhodně se ale nechystáme omezovat jejich práva.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
Směrnici Evropské unie, která omezuje držitele zbraní, měly členské státy implementovat už v září 2018. Řada z nich to ale ještě neudělala, k nim se řadí i Česko, které zároveň podalo žalobu k soudnímu dvoru Evropské unie a směrnici požaduje zneplatnit. Kdy by měl soud rozhodnout, zjišťovala Nela Friebová.

Nela FRIEBOVÁ, redaktorka
Historicky první soud, kdy Česko podalo žalobu na Evropskou unii, odstartoval v březnu a v podstatě jsou 3 možnosti, jak to celé dopadne. Buď soud zruší celou směrnici, nebo jenom její nejspornější část, třetí možností pak je, že ji potvrdí tak, jak ji upekla Evropská unie. No a právě i k této možnosti se přiklonila generální advokátka soudního dvora, nicméně to finální rozhodnutí by mělo padnout až na podzim. Pokud ale Česko bude muset přijmout směrnici v plném znění, tak spoléhá právě na zmíněný připravovaný zbrojní zákon, který by vyhověl směrnici, ale zároveň by co nejvíce šetřil práva legálních držitelů zbraní.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.