Logo
Vytisknout stránku

Plechovky jako smrtící návnada pro zvířata (Prima)

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
Odhozená plechovka. Samo o sobě neekologický krok. Co teprve když se stane smrtícím nástrojem pro zvířata? A ano, ohrozit může i vaše čtyřnohé mazlíčky. V následující reportáži uvidíte, jakou neplechu může udělat nejen v přírodě odhozená plechovka, a proč je tedy lepší ji příště sešlápnout.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Na volně se povalující odpad v přírodě narazíme bez nadsázky na každém kroku. A přitom třeba taková plechovka je pro zvířata doslova smrtícím předmětem, což dokazuje i případ, který se stal před několika dny. Tento lišák totiž našel v přírodě odhozenou plechovku a ve snaze zjistit, co by v ní mohlo být k snědku, mu hlava v plechovce uvízla. Kdyby ho nenašla jeho zachránkyně, neměl by šanci přežít.

Zuzana POKORNÁ, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy
Je to typický případ. Stává se to u lišek, stává se to třeba u toulavých psů a je to přesně ten případ, kdy zvíře tam hledá potravu a strčí tam hlavu a už ji nevyndá. Takže je to ukázkový případ a to zvíře mělo velikánský štěstí, že ho někdo našel, protože jinak by umřelo opravdu strašlivou smrtí.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Veterinářce trvalo 3 hodiny, než lišáka ošetřila. Musela ho zbavit klíšťat a červů, kteří se usídlili v ráně od plechovky. Pak ránu vyčistit, doplnit cukr a zvíře zahřát a zavodnit. Lišák navíc dostal antibiotika. Takových příběhů je ale mnohem víc. A ne vždy musí jít jen o odpad pohozený v přírodě.

Zuzana POKORNÁ, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy
Děje se to čím dál častěji, řekla bych, protože odpadků je více a více. A je to strašně nebezpečné. Jsou to různé plasty, sítě, plechovky, petláhve, kroužky od PET láhví, věci, který do přírody nepatří, zvířata s tím nepočítají, a když se do toho zamotají, tak je to pro ně smrtelné nebezpečí.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Zvířeti hrozí poranění o ostrý okraj plechovky. V nejhorších případech pak i smrt vlivem dehydratace anebo vyhladovění. Nejde ale jen o problém ve volné přírodě. Stát se to může i vašemu domácímu mazlíčkovi, když najde třeba z popelnice vypadlou plechovku. A přitom k těmto situacím nemusí vůbec docházet. Řešením je neodhazovat odpadky ve volné přírodě, anebo u konkrétně zmíněných plechovek je vždy sešlápnout nebo zamáčknout tak, aby se do nich zvíře nemohlo dostat. Simona Dočkalová, televize Prima.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.