Logo
Vytisknout stránku

První medvěd v Portugalsku po 175 letech - přišel ze Španělska (ČTK)

Lisabon 12. května (ČTK) - Na severovýchodě Portugalska se objevil medvěd hnědý, který sem nejspíš přišel ze Španělska. Na zprávu portugalského úřadu pro ochranu přírody a lesů (ICNF) upozornila agentura AFP. Poslední šelma tohoto druhu byla v Portugalsku podle místních médií zabita v roce 1843 v horské oblasti na severozápadě země, kde se nyní rozléhá národní park Peneda-Gerês.

Zvíře patrně pochází z medvědí populace, která žije v Kantaberském pohoří na severu Španělska, a přešlo hranici. Na portugalské straně byl výskyt šelmy potvrzen v národním parku Montesinho a v oblasti nedalekého města Bragança.

"Poslední zprávy o stálém výskytu medvědů hnědých v Portugalsku pocházejí z 18. a konce 19. století. Pak vymřeli," uvedla ICNF.

"Skutečnost, že medvěd překročil hranici, ještě neznamená, že se v Portugalsku usadil. Teď se jedná o jedno zatoulané zvíře," konstatoval v portugalském rozhlase Paulo Caetano, autor knihy o této šelmě. Je to patrně mladý samec, který hledá "klidné teritorium, společnost a potravu," dodal.

Medvědí populace ve španělském Kantaberském pohoří se od roku 1989, odkdy se sem přemísťují tyto šelmy z jiných oblastí, rozrostla. V roce 2018 čítala kolem 330 kusů, uvádí na svém webu nezisková organizace Fundación Oso Pardo (Nadace medvěd hnědý).

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.