Logo
Vytisknout stránku

Myslivci se pyšnili trofejemi (Prostějovský deník)

Tradiční myslivecká výstava ukázala cenné trofeje muflonů a daňků Žárovice – Myslivci z Prostějovska se opět měli čím pochlubit.

Víkendová chovatelská přehlídka trofejí spárkaté zvěře přilákala do žárovického kulturáku stovky zvědavců a také labužníků. Kromě vystavených trofejí ulovených muflonů, srnců nebo daňků je velmi vyhledávaná i myslivecká kuchyně. V nabídce nechyběla svíčková z divočáka, divoká pečeně nebo pytlácká topinka. Nejvíce bylo srnčích trofejí. „Přesně jich je tři sta třicet dva. Máme tu i několik kusů jelena evropského, daňka evropského a také mufloní zvěř. Právě mufloni jsou medailoví,“ informoval Martin Ernst, předseda myslivecké komise OMS Prostějov.
Výsledky loňského odlovu jsou trochu nižší než v roce 2017. Myslivci z regionu ale narazili i na šelmy. „Máme tu lebky lišek, dvou jezevců a jednoho mývala severního, což je zavlečený druh. Je to problematická šelma, zvláště co se týká drobné zvěře. Výrazně redukuje její stavy,“ vysvětloval Martin Ernst.
Oproti roku 2017 se vylepšila situace s přemnožením černé zvěře. „Téměř o osm set kusů nám klesl počet odlovů prasat divokých. Podařilo se nám jejich stav zredukovat,“ pokračoval předseda Ernst, jenž závěrem dodal: „Lidé si často pletou myslivce s lovci. Myslivci jsou především hospodáři a stojí za nimi spousta práce. Mrzí mě, že je neznalá veřejnost hází do jednoho pytle.“

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.