Logo
Vytisknout stránku

ROZHOVOR: Veselští myslivci slaví 100 let od svého vzniku (veseli-nad-moravou.cz)

V letošním roce uplyne 100 let od vzniku myslivosti ve Veselí nad Moravou. K této příležitosti jsme vyzpovídali místopředsedu místního Mysliveckého spolku Buková Zbyňka Ivánka.

Letos oslavíte 100 let od vzniku společné myslivosti v našem městě. Co přesně k tomuto kulatému výročí s Mysliveckým spolkem Buková chystáte?

Již k 90. letům společné myslivosti ve Veselí jsme pořádali výstavu v městském muzeu a vydali publikaci pojednávající o vývoji myslivosti ve Veselí nad Moravou. K letošnímu jubileu již publikaci vydávat nebudeme, ve spolupráci s kulturním centrem ale chystáme výstavu o myslivosti v galerii na Panském dvoře. Zde budou k nahlédnutí historické dokumenty, fotografie, trofeje zvěře ulovené našimi členy a mnoho dalšího z činnosti našeho spolku.

Mnoho spolků a oddílů v dnešní době bojuje o členy, v myslivosti je ale tento úbytek obzvlášť zřetelný. Zatímco v roce 1995 bylo v ČR evidováno 113 tisíc myslivců, v roce 2013 už jen necelých 70 tisíc. Věkový průměr je navíc kolem 60 let. Jaký trend je v současnosti ve Veselí?
Bohužel podobný. Ještě před 20 lety jsme vzhledem k velikosti revíru, na kterém provádíme právo myslivosti, odsouhlasili maximální počet 46 členů spolku, přičemž jsme byli na maximálních stavech. K dnešnímu dni je nás 28, z toho 7 členů nad 70 let. V řadách našeho spolku jsou i dvě ženy. Věkový průměr je 58 roků, nelišíme se tedy od statistik.

Celý rozhovor najdete zde.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.