Logo
Vytisknout stránku

Poslanci dali šanci návrhu, který zpřísní tresty za týrání zvířat (zpravy.iDNES.cz)

Výrazným zpřísněním trestního zákona kvůli týrání zvířat se začali v úterý zabývat poslanci. Pod návrh TOP 09, který podpořila Sněmovna v prvním čtení, se podepsalo 77 poslanců. Až osm let by hrozilo tomu, kdo týranému zvířeti způsobí trvalé následky nebo smrt. Jednou z novinek je to, že soud by mohl zakázat držení a chov zvířete až na deset let.

"Hlavním cílem je zvýšení ochrany zvířat," řekla ve Sněmovně první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Řekla, že počet týrání zvířat v České republice neklesá. "Tento návrh je prvním pokusem definovat množírny v zákoně," uvedla Pekarová Adamová.
Přísnější postihy budou v případě schválení návrhu čekat majitele a provozovatele takzvaných množíren nebo pachatele násilí na zvířatech. Radikálně by se zpřísnily i tresty za pytláctví, hrozilo by za něj dva až osm let vězení.

K podpoře zákona se přihlásila i opoziční SPD slovy poslankyně Lucie Šafránkové a podpořila ho i Kateřina Valachová ze sociální demokracie.
Poslanci vládního ANO před tím vyslyšeli výzvu opoziční TOP 09, aby přestali projednávání novely trestního zákona ve Sněmovně blokovat.
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš před pár dny řekl, že chce urychleně řešit problém obchodování se psy, takzvané množírny. " Využijeme návrh veterinárního zákona , který bude předložen vládě do konce února," řekl po jednání vlády Babiš.

"V rámci toho bychom zákon upravili, abychom definovali množírny, abychom mluvili o minimálních standardech pro chov psů a koček, abychom řešili evidenci chovatelů fen, abychom eventuálně zavedli registr zvířat, ale bez toho, aby to byla zátěž pro občany," prohlásil Babiš.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.