Přihlásit

Zničený TTP zvěří - jak postupovat (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožená černá zvěř způsobuje každoročně vysoké škody nejenom na tržních plodinách, ale i na pastevních porostech. Diskuze s mysliveckými spolky ohledně odškodnění za zničený porost není velmi často jednoduchá, ale to není jediný problém, kterému musí poškození zemědělci čelit.

Poškozený travní porost se totiž při satelitním snímkování po provedené agrotechnické korekci může z pohledu úředních kontrol SZIFu jevit jako rozoraný, což je v určitých případech považováno za porušení dotačních podmínek.
Jak se problémům při následné administraci vyvarovat, jsme diskutovali se zástupci MZe a SZIF. Pokud na svém pozemku s travním porostem škodu zjistíte, tak předtím, než se pustíte do agrotechnické nápravy, je třeba učinit několik kroků, abyste se vyvarovali případných problémů. Předně se doporučuje celou škodu fotograficky zdokumentovat. Možná snímky nebudete potřebovat, na druhou stranu udělat pár fotek mobilem je velice snadné a nic nestojí.

Poté je nutné poškození nahlásit na příslušné OPŽL (Oddělení příjmu žádostí a LPIS Státního zemědělského intervenčního fondu) formou podání Ohlášení vyšší moci a to z důvodu vážného poškození nebo zničení porostu (např. okus zvěří nebo poškození travního porostu zvěří) bez zavinění příjemce dotace.

Jako důkaz poškození je nezbytné předložit např. zprávu lesního hospodáře (v případě okusu stromů) nebo zprávu uživatele honitby (např. myslivecký spolek, honební společenstvo s výkonem práva myslivosti). Dalším prokazatelným dokladem je potvrzení OPŽL na základě provedeného místního šetření. Jedná se sice o poměrně komplikovanou proceduru, ale je to asi jediná cesta, jak eliminovat pozdější problémy při administraci dotací.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.