Logo
Vytisknout stránku

Ornitologové sčítají: hnědí migranti z Afriky na březích Vltavy (Prima)

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Pokud byste dnes v té zimě přeci jen vyrazili k vodě, možná byste narazili na plně soustředěné lidi s dalekohledy, fotoaparáty a poznámkovými bločky, že jste je viděli? No tak pozor, žádné cvičení tajných služeb, ale účastníci víkendového čtyřiapadesátého ročníku sčítání vodních ptáků. Počítá se asi na 700 lokalit a Karolína Hošek u toho byla.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Dobrá kachna v rákosí, ale i labuť na řece, takhle dnes uvažuje manželská dvojice ornitologů sčítající vodní ptactvo kousek za Prahou.

osoba
--------------------
Nás zajímá, kolik jich je, které u nás zimují druhy, jestli narůstají jejich počty nebo klesají, kde jsou významná zimoviště.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Vedle profesionálů se sčítání mohou účastnit i amatérští ornitologové, jedinou podmínkou je umět ptáky v terénu určit. Zapojit se tedy ještě během zítřka můžete skrz stránku projektu i vy. Jedním z vůbec nejzajímavějších druhů pozorovaných tady v Libčicích nad Vltavou je husice nilská, tedy pták připomínající trochu větší kachnu hnědooranžového zbarvení.

Petr MUSIL, ornitolog, Fakulta životního prostředí ČZU
--------------------
Což je nepůvodní druh, původem z Afriky, dalo by se říct, že je to takový ptačí imigrant, který se dostal do Evropy zásluhou člověka, který ho vysadil nebo lidé ho vysadili ve Velké Británii a v Nizozemsku.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Tohoto exotického opeřence loni odborníci napočítali v české přírodě sto jedinců, ostatním ptákům prý zatím nijak neškodí, jen při hájení hnízda občas dovede zaútočit. Znáte všechny ty druhy, co tady jsou?

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Podle ornitologů rozhodně neuděláte chybu, když budete vodní ptactvo v zimě přikrmovat, dejte si ale dobrý pozor, aby pečivo, které jim házíte, bylo opravdu tvrdé. Karolína Hošek, televize Prima.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.