Logo
Vytisknout stránku

Při babském honu na okraji Starého Města znělo halali (slovacky.denik.cz)

Je třetí prosincová sobota. Krajina kolem Starého Města je pokryta popraškem sněhu, který křupe pod nohama. Pára od úst prozrazuje, že už je tu poslední měsíc v roce, tedy čas, který patří především myslivcům.

"Nedočkaví a netrpěliví psi táhnou na vodítkách své pány, protože v čenichu cítí vůni honu. V nádvoří Polního mlýna mysliveckého sdružení (MS) Lípa Staré Město, který je místem srazu před babským honem, tak trochu raritou na Slovácku, se lovečtí psi mezi sebou vítají a v jejich očích je vidět touhu pro ně nejkrásnější, kterou je vůně stop při vyhledávání drobné zvěře. Drží se svých pánů ozbrojených puškami, kteří se stiskem ruky představují, baví a očekávají slavnostní zahájení honu. Co chvíli zahoří cigareta, zahlaholí smích.

Úderem půl deváté svolává hlas loveckého rohu Miroslava Hráčka nimrody, honce a honečky k slavnostnímu nástupu. Ve sváteční náladě a s obnaženými hlavami stane čtyřiatřicet příslušníků Hubertova cechu – myslivců na nádvoří Polního mlýna před předsedou a hospodářem mysliveckého sdružení (MS) Lípa Staré Město Františkem Zbraňkem a Zdeňkem Vaňkem.
Ti vítají myslivce i jejich manželky a partnerky na třetím letošním honu zvaném Babský, který má stejná pravidla jako každý jiný. Předseda s hospodářem kladou střelcům na srdce správné zacházení se zbraněmi v průběhu lovu, ale také jim sdělují, jakou zvěř by měli mít v té či oné leči na mušce.
„Dnešnímu, letos poslednímu honu, předcházely dva. Při prvním jsme u jezu Slepého ramena řeky Moravy ulovili 127 divokých kachen. Při druhém honu, konaném 27. října, skončilo na výřadu 22 bažantích kohoutů, zajíce jsme nelovili,“ svěřuje se Zdeněk Vaněk, myslivecký hospodář.

V průběhu dnešních tří lečí neuniklo lázni olověných broků 12 bažantích kohoutů, deset zajíců a jedna liška, jimž myslivci po skončeném honu vzdávají poctu. Poté se střelci i honci scházejí v budově Polního mlýna na poslední leči.
Při specialitách ze zvěřiny se vyprávějí neuvěřitelné historky, jejichž společným nářečím je myslivecká latina. Ale hovoří se také vážně. Třeba o tom, co musí myslivci v příštím roce udělat pro přírodu, honitbu a zvěř v ní žijící.
„Těší mě, že babské hony jsou ve Starém Městě pořádány půl století. Stejnou dobu jsem členem tamního mysliveckého sdružení. Za tu dobu jsem při honech dostal na výřad stovky zajíců a bažantů,“ spíše konstatuje, než se chlubí dvaadevadesátiletý nimrod Jan Junaštík.

Zdeněk Skalička

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.