Logo
Vytisknout stránku

Přijeďte si k nám zastřílet, láká kraj (Právo)

Na pestré lovecké možnosti a střelbu do bažantů, divočáků nebo muflonů láká Středočeská centrála cestovního ruchu, aby přitáhla víc turistů do regionu. Na lovy v bažantnicích, oborách i ve volných honitbách sem každou loveckou sezonu přijíždějí lovci z celého světa. „V této části roku se pořádají hony na bažanty, zajíce nebo divočáky,“ uvedla tisková mluvčí centrály cestovního ruchu Lucie Vurbsová.
V současné době je ve Středočeském kraji přibližně 800 honiteb, ve kterých lze lovit bažanty, kachny a zajíce, ale i srnce, jeleny, muflony, černou zvěř, a zejména na Kolínsku a na Nymbursku daňky. „Mezi zajímavosti patří výskyt tetřeva hlušce v oblasti Brd a populace jelence běloocasého na Dobříšsku,“ dodala Vurbsová.
Středočeský kraj se může pochlubit jednou z nejstarších obor v Evropě, a to Lánskou oborou o rozloze přes 30 kilometrů čtverečních. Velmi oblíbenou oborou je i ta u zámku Konopiště, do tamních lesů mířili panovníci už před několika stovkami let. Největšího rozvoje tu myslivost dosáhla v době, kdy panství patřilo poslednímu následníku habsburského trůnu Františku Ferdinantu d’Este na přelomu století. O následníkově vášni pro lov svědčí i sbírka jeho trofejí v expozicích zámku Konopiště.
„Střední Čechy nabízejí lovecké možnosti i těm nejnáročnějším lovcům. Lovy probíhají v atraktivních revírech a nechybí ani tradiční rituály a zvyky. Vybírat lze z pestré škály individuálních i společných poplatkových lovů,“ zvala ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Markéta Wernerová a cílila na lovce i s rodinami. Zatímco hlava rodiny má střílet, zbytek může obrážet památky nebo zookoutky nebo si zajezdit na koni.

Radek Plavecký

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.