Logo
Vytisknout stránku

Ornitologové postavili nové hnízdo pro orly (Právo)

Téměř do úrovně špičky pětadvacet metrů vysokého modřínu se museli dostat zvířecí záchranáři, kteří se o víkendu rozhodli postavit nové hnízdo pro zvláště chráněné mořské orly v Kolinci na Klatovsku. Zhruba pět let staré bydlo totiž v předchozích týdnech smetl vítr.
„Původní hnízdo spadlo dolů ještě v době, kdy na něm stála již naštěstí dvě námi okroužkovaná a poletující mláďata. Hned jak jsme to zjistili, vytvořili jsme na jeho místě ze smrkových větví provizorní plošinu,“ řekl Právu zvířecí záchranář Karel Makoň.
Plošina měla sloužit k tomu, aby rodiče mohli svá okolo sedící mláďata snadno dokrmit. Jenže dravci plošinu nevyužili, a tak ornitologové s kolegy začali vymýšlet náhradní řešení, jímž se nakonec stala umělá hnízdní podložka.
Záchranáři si nakonec museli přivolat na pomoc hasiče i s hasičským autem. „Byla to jedna z nejnáročnějších akcí za dvacet pět let mé praxe,“ uvedl Makoň. Populace orla mořského je za posledních patnáct let na mírném vzestupu. Orel mořský je hlavně mrchožrout, který ale zvládne ulovit i ryby.
„Na modřínu v Kolinci pár orlů mořských hnízdí již pátým rokem a oba dva dospělí ptáci jsou kroužkováni. Díky tomu také víme, že pocházejí z jižních Čech,“ sdělil Makoň s tím, že zatím záchranáři pro dravce vytvořili dvě podložky. „Bohužel ani na jedné se ale následně neusadili,“ doplnil Makoň.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.