Přihlásit

Zvěř potřebuje klid (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největším nepřítelem pro zvěř není mráz a sníh, ale lidská bezohlednost. Největší problémy způsobují v honitbách pejskaři a nezodpovědní turisté, kteří nechávají své čtyřnohé miláčky pobíhat volně po lese. Dle zákona o myslivosti, a potažmo i zákona o lesích, není možno volně venčit psa v přírodě (honitbě). Zvěř instinktivně vykonává v zimě minimum pohybu. Pokud pes vyplaší srnčí zvěř, ta před ním uniká. Slabší nebo často rušené kusy zvěře se pak nedokáží vyrovnat s takovým výdejem energie a následně hynou na celkové vysílení nebo na záněty dýchacího ústrojí. Pejskaři by se neměli stydět používat vodítko, protože tím chrání nejenom přírodu, ale i svého pejska!
V poslední době přibývá tzv. motorizovaného venčení psů, kdy majitel vypustí psi v honitbě, pak nasedne do automobilu a projíždí krajinou. Psi pročesávají okolí cesty a nejsou nijak kontrolováni, následně pak dochází k častým případům štvaní zvěře. Zcela destruktivní dopad na zvěř má i pohyb terénních aut a motocyklů v lesích, které představují pro zvěř poslední klidné útočiště.

Myslivecké pranostiky

Vlk v únoru na poli lepší než- li sedlák na mezi. Když je pěkný čas na Hromnice (mráz), bývá zdárné obilí velice.

Leze- li o Hromnicích jezevec z jámy, poleze na měsíc zase do jámy.

Vyleze- li jezevec o Hromnicích z díry, na čtyři neděle zpátky zas pílí.

O Hromnicích milejší ovčákovi vlk než slunce. Na sv. Matěje jde liška naposled po ledě. Když sníh záhy taje, dlouho neroztaje. Nechce- li severák v únoru váti, v dubnu se to musí přeci jenom státi.

V únoru sníh a led, v létě nesou včely med. Svatý Matěj ledy láme, nemá- li jich, nadělá je

Zdroj - Jaroslav Kovařík - Zvěř, lov a myslivost v české lidové slovesné kultuře

(red)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.