Logo
Vytisknout stránku

V únoru jsou myslivci hlavně hospodáři (Prachatický deník)

Prachaticko - Únor je pro myslivce měsícem loveckého klidu, ochrany zvěře a péče o ní. Ta totiž v zimních měsících ztrácí hodně tukových zásob. Srncům rostou parůžky v těle samic spárkaté zvěře se vyvíjejí mláďata.
Zvěř potřebuje hlavně klid. "Největším nepřítelem není mráz, ale lidská bezohlednost," informoval Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty (ČMJ). Dle zákona o myslivosti a potažmo i zákona o lesích není možné volně venčit psa v přírodě respektive honitbě. To však mnoho lidí nedodržuje. Zcela destruktivní dopad na zvěř má i pohyb terénních aut a motocyklů v lesích, které představují pro zvěř poslední klidné útočiště.
Myslivci letos museli dlouho čekat na souvislou sněhovou pokrývku. Poté totiž začne zvěř pravidelně navštěvovat krmelce a v tu chvíli jim mohou dát myslivci do krmiva léčiva. Ta jsou určená proti vnitřním parazitům a střečkovitosti. "Pokud se v lese drží stále sněhová pokrývka, je nutné kontrolovat krmelce a doplňovat krmiva i několikrát týdně. V únoru jsou myslivci především hospodáři," sdělil dále Jiří Šilha. Podává se hlavně oves, ten má nejvíce vlákniny a tuků, ostatní obiloviny nejsou pro zvěř tak vhodné. Skvělým krmivem je také čerstvá kukuřičná siláž, senáž a kvalitní luční seno. Myslivci kontrolují i zdravotní stav zvěře, při pochůzkách si všímají její kondice, stavu osrstění a opeření. "Dokážeme kvalifikovaně posoudit odchylky ve zdravotním stavu zvěře," doplnil. V tomto směru uzavřela ČMJ a Státní veterinární správa dohodu o spolupráci při monitorování výskytu ptačí chřipky.
Myslivecký hospodář postupně připravuje sčítání zvěře. Již koncem tohoto měsíce má mít přehled o množství a pohybu zvěře v honitbě. Koncem února končí doba lovu straky a vrány, kuny lesní a kuny skalní, pokračuje doba lovu bažanta královského. Celoročně se pak loví liška, sele a lončák prasete divokého.
Také řidiči by měli dávat pozor, zvláště v úsecích, kde je značka pozor zvěř. Dle policejních statistik bylo hlášeno za rok 2006 celkem sedm a půl tisíce střetů dopravních prostředků se zvěří. Skutečný počet je však ještě vyšší.

Lukáš Marek

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.