Logo
Vytisknout stránku

Divočáci okupují honitby na Slovácku (Slovácký deník)

Slovácko - Divoká prasata se přemnožila a okupují Slovácko. Podle odborníků, kteří pátrali v archivech, jich takové množství v republice bylo naposledy za vlády Marie Terezie. Komise mysliveckých odborníků z Uherskohradišťska, která hodnotí trofeje ulovené zvěře, vyzvala už před dvěma roky uživatele honiteb, aby přistoupili k intenzivnějšímu lovu divočáků. Zaměřit se měli zejména na mladá zvířata. Pokud by k jejich úbytku nedošlo, hrozí v krátké budoucnosti neúměrný nárůst černé zvěře. Ten by nesl i negativní důsledky, jako jsou škody napáchané v lesních porostech a zejména na polích a zahradách. Jako významní predátoři se divočáci podílejí i na poklesu drobné zvěře.
"Odlov divočáků se v posledních deseti letech rok od roku zvyšoval. Zatímco v roce 1995 jich myslivci ulovili čtyři stovky, v roce 2002 už jich skolili 1333 a třináct stovek jich zastřelili i o dva roky později. I přes stoupající trend v odlovu černé zvěře je divočáků zejména v oblasti Hradišťska stále dost. Z lesních porostů se dostávají do polí, remízků, sadů a vinohradů, kde mezi drobnou zvěří nemají co dělat," tvrdí Lubomír Novotný, bývalý jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) Uherské Hradiště.
Stáda divokých prasat podle něj výrazně prořídla v průběhu loňské extrémně tuhé zimy. Při vysoké sněhové pokrývce se nemohli divočáci dostat k přirozené potravě, výrazně zhubli a velká většina selat zimu nepřežila. "To se odrazilo i v nízkém odlovu černé zvěře v loňském roce, ale i v lednu a únoru roku letošního. Neobvykle teplé počasí prvních dvou měsíců tohoto roku divočákům zase přeje. Sám jsem se s bachyní a jejími selátky v minulých dnech setkal," prozradil Novotný.
Divočáci však nejsou podle předsedy okresního mysliveckého spolku (OMS) Karla Blahuška přemnoženi na Uherskohradišťsku všude stejně. "Ve východní části okresu, tedy na Bojkovicku, kde bydlím, je černé zvěře podstatně méně než v oblasti od Uherského Brodu k Chřibům. Tam jsou pole osévána kulturními plodinami. I v té bojkovické části však dělá černá zvěř myslivcům starosti. Takzvané pasínky, jak se u nás říká pastvinám pro skot, divočáci rozrývají a hledají na nich potravu. Zemědělské podniky po uživatelích honiteb požadují, aby škody na pastvinách odstranili nebo je finančně uhradili. Takže myslivcům nezbývá, než tak učinit a černou zvěř tlumit povolenými způsoby," prohlásil závěrem Blahušek.

(zs)

Foto - Zdeněk Skalička

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.