Logo
Vytisknout stránku

Myslivci chtějí zakázat večerníček o malém rysovi (Mladá fronta Dnes)

Příběh rysího mláděte Ťapa a loveckého psa Madly rozzlobil české myslivce. V jednom z dílů večerníčku z dílny Václava Chaloupka po obou zvířatech dvakrát vystřelí člověk v zeleném kabátě. Přestože vypravěč dětem vysvětlí, že je to špatný lovec, myslivce scéna uráží a žádají nápravu. Chtějí, aby televize tento díl seriálu už nikdy nevysílala. "To je útok na lesníky, na myslivce, jak je vůbec možné něco takového dětem ukázat," říká pobouřený jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka.
Večerníček podle něj bez ohledu na doprovodný komentář neměl vůbec ukázat, jak lovec po zvířatech pálí.
 "Něco takového je absolutně nepřípustné, aby střílel na loveckého psa a ještě k tomu na rysa," zlobí se Kostečka.
 Šumavští rysi jsou přitom pod palbou často. V devadesátých letech, kdy ochranáři poprvé sledovali tyto šelmy pomocí vysílačky, byli během krátké doby zastřeleni oba sledovaní rysi. Jednomu z nich broky dokonce roztříštily i obojek s vysílačkou.
Podle vedení Národního parku Šumava mnohým myslivcům rysi vadí, protože jim loví srnce.
Prokázat, zda střílel myslivec, nebo pytlák, bývá velmi obtížné.
V Beskydech však ochránci přírody našli u mysliveckých posedů jako návnadu na šelmy mrtvá domácí zvířata. A z anonymního průzkumu mezi pouhými dvěma stovkami myslivců (celkem jich je sto čtyřicet tisíc) před časem vyplynulo, že sedmnáct z nich ulovilo jednoho a tři myslivci více než jednoho rysa. Jako motiv střelby na rysa nejčastěji uváděli silný lovecký zážitek, zisk vzácné trofeje a zejména škody na srnčí zvěři.
 Dohodu o ochraně velkých šelem uzavřeli myslivci teprve před třemi týdny.
Rysů v Česku přitom rychle ubývá. Podle ochranářů proto, že je někdo systematicky střílí. Zatímco roku 1998 jich tu žilo na sto padesát, teď je to nanejvýš stovka. V době svého největšího rozšíření rysi zabili a sežrali bezmála devět tisíc srnců a srn. Myslivci v tutéž dobu takzvané "srnčí zvěře" postříleli až sto tisíc kusů za rok, více než třetinu celkového počtu.
 O tom, že na Madlu a Ťapa ve večerníčku zacílil myslivec, a ne nějaký pytlák, myslivecký předák Jaroslav Kostečka nepochybuje. "Ten člověk byl v zeleném hubertusu, měl klobouk, střílel z mysliveckého zařízení," říká Kostečka.
 Myslivecká jednota proto požaduje kvůli scénce ve večerníčku omluvu. Podle Kostečky se už obrátila na Českou televizi a chystá také stížnost adresovanou Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

"Večerníček je třeba brát s nadhledem"

Česká televize však odmítá, že by pochybila. "To musí být nějaká subjektivní dezinterpretace. Myslím, že večerníček se musí brát s určitým nadhledem. Je to povídání pro děti a ony v tom určitě nehledají to, co myslivci," sdělil serveru iDNES.cz mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl. O omluvě podle něj Kavčí hory neuvažují. "Nevidíme k ní důvod, navíc o ni nikdo nepožádal," říká Krafl.
 Myslivci se domnívají, že nejlepším řešením by bylo, kdyby televize sporný díl už nikdy nevysílala. Svůj názor na večerníček si chtěli vyříkat i s jeho tvůrcem Václavem Chaloupkem. "Já jsem mu několikrát volal, bohužel mi nezvedl telefon. Byť je sám myslivec, tady dost ustřelil. Tohleto mě skutečně pobouřilo," dodal Kostečka.

Foto popis: NA MUŠCE. Malý rys Ťap, hrdina večerníčku.
Foto Autor - Foto - ČT

O autorovi: JAN ZVOLÁNEK, iDNES.cz

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.