Logo
Vytisknout stránku

V Hodoníně vědí, jak řinčí zbraně (Mladá fronta Dnes)

Hodonín - Zbraně, kterými předkové lovili lesní zvěř, i moderní pistole vystavuje Masarykovo muzeum v Hodoníně. Výstava s názvem Když zbraně řinčí potrvá do 20. května.
 "Výstava čítá necelých 250 předmětů, zahrnuje ruční zbraně, malované střelecké terče, různé součásti zbroje a jiná militaria, to vše z období 15. až 20. století," uvedla Miriam Slavíková z Masarykova muzea v Hodoníně. Zájemci si mohou prohlédnout zbraně obsluhované jedním člověkem, které se dál dělí do třech skupin. Do prvního souboru exponátů patří chladné zbraně, tedy dýky, nože, meče i šavle. "Většina z nich byla objevena při archeologických výzkumech v okolí Uherského Hradiště. K nejcennějším předmětům patří obouruční meč ze 16. století," lákala Slavíková. Druhou představovanou skupinou jsou palné neboli střelné zbraně, jejichž vývoj naznačují nejstarší exponáty s doutnákovým zapalováním i pušky s kolečkovým zámkem. Historické exponáty doplňují i moderní "automaty". "Vojenské zbraně zahrnují ukázky automatických zbraní z období 2. světové války, sovětské a anglické samopaly či lehký kulomet," vyjmenovala Slavíková nejmladší exponáty.
 V protikladu k moderním zbraním muzeum předkládá i podomácku vyrobené zbraně. "Ty zaujmou vynalézavostí jejich výrobců a odvahou jejich majitelů je vůbec používat. Patří mezi ně podomácku vyrobená brokovnice, hlaveň pytlácké pistole či ručnice ukrytá v holi," doplnila ještě spoluorganizátorka domácí vynálezy. Kromě zbraní z tuzemských dílen návštěvníky zaujme i kolekce orientálních zbraní z oblastí Malé Asie, Sýrie a Balkánského poloostrova. Kusy bohatě zdobené drahými kovy, perletí i slonovinou.
 Organizátoři z muzeí ve Vsetíně, Valašském Meziříčí, Zlíně, Kroměříži a Uherském Hradišti, jež se na výstavě podíleli, upozorňují na spojení zkázonosných zbraní s uměním. Vedle pušek a šavlí do výstavy zahrnuli i malované střelecké terče.

Foto popis: ZAMÍŘIT, PAL! Zbraně doplňují i terče.
Foto Autor - Foto - MAFA - RADEK MIČA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.