Logo
Vytisknout stránku

Zbraní mezi lidmi přibývá (Klatovský deník)

Plzeň - Čím dál tím víc Plzeňanů nosí u sebe střelnou zbraň. Na konci roku 2006 bylo v Plzni evidováno 5720 zbrojních průkazů.
Jejich počet se přitom dlouhodobě zvyšuje. "Dá se říci, že v posledních deseti letech pozorujeme trvalý nárůst počtu zbrojních průkazů a to zhruba o pět procent ročně," říká vedoucí inspektorátu zbraní a střeliva Alexandr Burda.
Důvody, pro které si lidé zbraně pořizují, jsou různé. "Nejčastěji si lidé pořizují krátké střelné zbraně pro osobní ochranu, dále pak dlouhé zbraně pro výkon mysliveckého práva anebo pro sportovní střelbu," vysvětluje Burda.
Co se týče věku majitelů zbraní, je rozpětí více než překvapivé. "Zbrojní průkazy mají u nás evidovány už 21letí Plzeňané, naopak nejstarším majitelem zbrojního průkazu je v naší evidenci 90letý muž," dodal Burda.
Počty zbrojních průkazů ale nejsou totožné s množstvím střelných zbraní, které se mezi Plzeňany nachází. Každý střelná zbraň musí mít totiž svůj průkaz. Těch je v současnosti v Plzni evidováno více než deset a půl tisíce. Jen v Plzni je několik obchodů se zbraněmi, jejich majitelé si na nedostatek zákazníků nestěžují. "Zákazníci si raději vybírají pistole než revolvery. Nejčastěji ráže 9 milimetrů. Prodáváme hodně českých pistolí ČZ 75 a také zbraně značky Keltec 7,65, které jsou malé a lehké, protože mají plastový rám," říká spolumajitel plzeňské prodejny zbraní a střeliva Pavel Bezucha.
Podle něj jsou důvody, které zákazníky přivádějí, různé. "Většinu z nich zbraně baví a zajímají se o ně.
Myslím, že tak polovina zákazníků si zbraň kupuje na osobní ochranu, druhá polovina chodí hlavně střílet na střelnici," upřesnil Bezucha.
České zbraně jdou na odbyt také na jedné z plzeňských střelnic. "Lidé z venkova si kupují spíše zbraně pro lov a sportovní střelbu, lidé z města mají většinou zájem o zbraně pro hobby nebo sebeobranu. Jednoznačně u nich vedou zbraně značky ČZ a také Glocky. Ty jsou známé svojí spolehlivostí," říká spolumajitel střelnice Milan Uhlík. Podle něj revolvery už poněkud vycházejí z módy. "Mají malou kapacitu nábojů a mají větší rozměry. Zatímco do pistole se vejde 12 až 15 nábojů, v revolveru je jejich počet poloviční. Lidé, kteří si revolver přesto koupí, si ho většinou pořizují proto, že se jim líbí," vysvětlil vkus zákazníků Uhlík.
Legálně držené střelné zbraně se čas od času objevují i v policejních statistikách.
"Plzeňští policisté zaznamenali několik případů, kdy byl pomocí legálně držené střelné zbraně spáchán trestný čin. Legálně drženou zbraní bylo již také spácháno několik sebevražd," uvedl Burda.

Fyzická osoba žádající o zbrojní průkaz musí splňovat tyto podmínky:

1. Mámísto pobytu na území České republiky 2. Dosáhla předepsaného věku - zbrojní průkaz skupiny A, D, E nebo F smí mít jen osoba starší 21 let. Zbrojní průkaz skupiny B nebo C jen osoba starší 18 let, pokud zákon o zbraních nestanoví jinak

3. Je způsobilá k právním úkonům 4. Je zdravotně způsobilá - posudek vydává praktický lékař. Ten může případně nařídit i psychotest

5. Je odborně způsobilá - zkouška odborné způsobilosti

6. Je bezúhonná - bezúhonnost posuzuje příslušný útvar policie (opis z evidence rejstříku trestů)

7. Je spolehlivá

K žádosti o zbrojní průkaz je třeba:

1. Posudek o zdravotní způsobilosti držet nebo nosit zbraň a střelivo ne starší tří měsíců.

2. Doklad o odborné způsobilosti držet nebo nosit zbraň a střelivo ne starší jednoho roku.

3. Dvě fotografie o předepsaném rozměru odpovídající současné podobě žadatele.

4. U žádosti o vydání zbrojního průkazu skupiny C ověřenou kopii platného loveckého lístku. 5. Případně další doklady.

Zbrojní průkazy podle skupin

A - ke sběratelským účelům
B - ke sportovním účelům
C - k loveckým účelům
D - k výkonu zaměstnání nebo povolání
E - k ochraně zdraví, života nebo majetku
F - k provádění pyrotechnického průzkumu

Petra Petříková

Foto - Celá řada Plzeňanů má zbraně jako svoje hobby. Někteří sbírají historické kousky, jiní ve volném čase zamíří na střelnici a prověří si svoji mušku.
Foto V. Leška

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.