Logo
Vytisknout stránku

Přehlídka je o správnosti lovu (Region Týdeník okresu Nový Jičín)

NOVÝ JIČÍN - Každoročně pořádá Okresní myslivecký spolek Přehlídku loveckých trofejí. Ta letošní, mapující rok 2006 začne v Muzeu Novojičínska v Novém Jičíně v úterý 13. března v 16 hodin a potrvá do 1. dubna.

Podle předsedy myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Karla Krečmera se na přehlídce zároveň posuzuje správnost odlovu zvěře. "Jsou na to určitá kritéria a hodnotící komise nesprávný odlov označí červenou barvou. Pro každý druh zvěře jsou ale rovněž stanovené hodnoty pro přidělení medaile. Hodnotí se věk, hmotnost, cenová hodnota trofeje, za nesprávnou je považovaná například špatná preparace," nastínil Krečmer. Jak uvedl, za nesprávný odlov kdysi dokonce bývaly sankce. "Dneska se to ale řeší individuelně v jednotlivých sdruženích," dodal.
Na letošní výstavě budou kromě trofejí k vidění také obrazy s mysliveckou tématikou autora Františka Maxmiliána Hoffmana. "Byl dlouholetý myslivec a restauratér. Pocházel z Jižních Čech a mimo jiné byl nositelem řádu svatého Huberta od Františka Antonína hraběte Šperka," poznamenal předseda kulturně-osvětové komise mysliveckého spolku Ivo Otáhal. Přehlídku prý každoročně doplňuje doprovodná výstava. "Loni to byli hrabaví ptáci a projekt znovuvypuštění orla skalního do Beskyd, letos výstavu obrazů doplní expozice hrabavých ptáků ze sbírek Muzea Novojičínska," sdělil Otáhal.

IVAN PAVELEK

Foto - Každoročně na jaře myslivci chystají přehlídku loveckých trofejí z předešlého roku.
Foto - PAVEL KARBAN

Letošní udělené medaile:
srnec: 1 stříbrná, 6 bronzových
jelen:  0
daněk - obora: 3 zlaté, 2 bronzové
daněk - volnost: 2 bronzové
muflon: 0
liška: 1 zlatá, 1 bronzová
jezevec: 1 zlatá, 3 stříbrné, 1 bronzová

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.