Logo
Vytisknout stránku

Ústavní soud: Myslivci plaťte (Lidové noviny)

Náhradu mají dostávat od myslivců majitelé lesů za užívání svých pozemků

PRAHA
Ústavní soud vyšel včera částečně vstříc odpůrcům mysliveckého zákona. Ten zvýhodňuje myslivce a v některých případech brání majiteli pozemku muže v zeleném ze svého lesa vykázat. Včerejší rozhodnutí Ústavního soudu by mělo v budoucnosti umožnit, aby vlastníci pozemků, kteří vystoupili z honebního společenstva, dostávali od myslivců náhradu za využívání jejich lesů a luk.
 Až dosud dostávali odškodnění ti majitelé, kteří v honebním společenstvu nikdy nebyli. Nyní mají mít stejná práva i lidé, kteří ze společenstva vystoupili. Podle ústavního soudce Vladimíra Kůrky je takový přístup "přirozený a logický". Dlouholetá odpůrkyně mysliveckého zákona a šéfka Sdružení vlastníků honebních pozemků Věra Petrová považuje podle ČTK včerejší verdikt za "dílčí dobrou zprávu". Myslivcům prý verdikt nevadí. "Myslím, že je správné, aby majitelé dostávali náhradu za své pozemky," řekl LN Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

"Myslivost je v zájmu přírody"

Na Ústavní soud se obrátil jihočeský krajský soud kvůli muži, který vystoupil z honebního společenstva v Kamenici nad Lipou. Muž chtěl devítitisícové odškodné a obrátil se kvůli tomu na Okresní soud v Pelhřimově, ale neuspěl. Případ pak začal řešit krajský soud, ten ale nerozhodl a vyzval Ústavní soud, aby zrušil sporný paragraf mysliveckého zákona. To Ústavní soud sice neudělal, ale jasně řekl, že odškodňování je možné už dnes. Včerejším verdiktem by se měly řídit všechny soudy.
Myslivecký zákon vznikl v roce 2001 a majitelé pozemků proti němu začali okamžitě protestovat. Ústavní soud ovšem loni myslivecký zákon posvětil. "Myslivost je třeba vnímat jako cílevědomou regulovanou činnost v zájmu ochrany přírody," zdůvodnila tehdejší verdikt soudkyně Dagmar Lastovecká.
 Majitelé pozemků si stěžují hlavně na to, že vykonávat myslivost mohou jen v případě, kdy vlastní více než 500 hektarů pozemků. Jinak se o jejich lesy stará honební společenstvo. "Mám 280 hektarů, ale honitba má 3500 hektarů. Co hektar, to hlas. Když došlo k hlasování, vždy tam přišel pán, který mával 2800 hlasy. Nemohla jsem prosadit vůbec nic a přitom třeba nesu zodpovědnost za všechny závazky, které společenstvo na sebe vezme," vysvětluje Petrová.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.