Logo
Vytisknout stránku

Myslivci skládali svou maturitu (Slovácký deník)

Staré Město - Mysliveckou maturitu skládali před několika dny uchazeči o první lovecký lístek z Uherskohradišťska. Zkoušku z myslivosti uspořádal ve Střední odborné škole a Gymnáziu Staré Město Okresní myslivecký spolek (OMS) Českomoravské myslivecké jednoty.
"Čtrnáct dnů před tím, než mohli adepti přistoupit ke zkouškám z myslivecké zoologie, péče o zvěř, kynologie, lovectví, mysliveckého práva, tradic a historie myslivosti, museli v praktické části na střelnici u Salaše přesvědčit komisaře o tom, že umějí bezpečně zacházet se zbraní a střelivem. Jestliže jsem po loňských zkouškách možná dost tvrdě kritizoval studijní úroveň adeptů, z nichž sedm v jednom z předmětů neprospělo, pak musím na adresu těch letošních říci, že byli po stránce odborné připravenosti lepší. Také o problematiku myslivosti jevili větší zájem. Možná to bylo i díky lektorům, kteří frekventanty na zkoušky dobře připravili," hodnotil Karel Blahušek, předseda OMS Uherské Hradiště.
Předseda OMS Zlín František Libosvár, který vedl zlínský zkušební senát, byl v hodnocení adeptů opatrnější. "Asi jsme měli smůlu na adepty. Tři z nich u našeho senátu neprospěli a jen jeden uspěl s vyznamenáním. Je všeobecně známou skutečností, že mladí lidé málo čtou, takže mají špatné vyjadřovací schopnosti. A ty byly patrné i u některých mysliveckých adeptů," konstatoval Libosvár.
Shodnout se na nejtěžším ze sedmi předmětů, nebylo pro adepty jednoduché. "Nejvíc mně dalo zabrat střelectví a zapamatovat si právo myslivosti, s nímž jsem jako adeptka nepřišla moc do styku. Je nezáživné a je třeba se ho prostě naučit. Zbraň dostanu od tchána a další si koupím," svěřila se jedna ze dvou adeptek, Ludmila Michalčíková z Bojkovic, která bude nejmladší nimrodkou v rodině. Myslivcem byl dědeček a švagr, příslušníky Hubertova cechu je její tchán, strýc, a dokonce také její tetička. Ve šlépějích svého otce se vydal Radek Elis z Tučap.
"Po otci, který před třemi roky zemřel, jsem zdědil tři zbraně. Abych mohl být jejich držitelem, musel jsem podstoupit zkoušky k získání zbrojního průkazu a loni jsem se přihlásil do mysliveckého kurzu. Při zkouškách mě nejvíce potrápily otázky z myslivecké historie," přiznal Elis.
Z třiceti čtyř adeptů, kteří absolvovali přípravný kurz a roční praktickou přípravu v honitbách, jich předstoupilo před jeden ze dvou zkušených senátů pouze třicet. Certifikát o úspěšně vykonané zkoušce převzalo sedmadvacet adeptů, z nichž tři ji složili s vyznamenáním. Dva uchazeči v jednom z předmětů neprospěli. Po třech měsících je čeká opravná zkouška. Jeden z frekventantů neprospěl z více předmětů a mysliveckou maturitu si zopakuje až za rok.

(zs)

Foto - Praktická zkouška. Členové myslivecké komise zkouší Ludmilu Michalčíkovou a Michaela Hagebrucha (třetí zleva).
Foto - Zdeněk Skalička

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.