Logo
Vytisknout stránku

Co s raketovou základnou? (Mladá fronta Dnes)

O nevyužitý areál mají zájem myslivci, chovatelé ovcí i řidiči * Rozhodnout by se mělo do měsíce

Bařice-Velké Těšany - Hotovou burzu nápadů připomínají návrhy využití bývalé raketové základny nad Kroměříží.
 Ta loni v srpnu definitivně připadla sousední obci Bařice-Velké Těšany, na jejímž katastru leží. Její osud teď mají v rukou tamní zastupitelé.
 "Byla bych ráda, kdyby se rozhodlo do měsíce," tvrdí starostka Věra Halamová.
Výběr je přitom skutečně široký. Od ovčí farmy, trnkového sadu nebo lesní školky, přes lisovnu paliva ze slámy, až po moderní školící středisko pro řidiče.
 Betonovou zdí obehnaná raketová základna protivzdušné obrany na kopci Hvězda patřila svého času k nejostřeji hlídaným vojenským prostorům v zemi.
Dnes už studenou válku připomíná jen rozpadlá správní budova a lebedou zarůstající betonová sila, ve kterých na nepřítele číhaly protiletadlové rakety.
 O nevyužitý areál je teď velký zájem. "Jako první se ozvali myslivci. Ti tam chtěli mít chovnou stanici pro zajíce, křepelky a podobně. Ozvala se i skupinka kluků ze Zlína, kteří si tam přáli hrát paintball," vzpomíná starostka Věra Halamová. O prostor má vážný zájem i automobilový závodník a kroměřížský radní Michal Sum. Ten by v areálu rád zřídil výcvikové středisko bezpečné jízdy pro profesionální i amatérské řidiče.
 "Jde mi jen o to, aby ubylo křížků kolem cest," tvrdí závodník, který několik let v Kroměříži pořádá školy smyku a bezpečné jízdy. Podobná střediska jsou podle něj v zahraničí běžná, u nás jsou ale jen tři a navíc všechna v Čechách. Na Moravě dosud podobné chybí.
 "Ta nabídka je zajímavá," tvrdí starostka. Sum už v areálu uspořádal i testovací jízdy, aby se lidé mohli přesvědčit o hlučnosti možného budoucího autodromu.
 "Nebylo to nijak slyšet, ale lidé podobným věcem nevěří," tvrdí starostka.
Provoz na lisování paliva ze slámy by zase ráda v areálu postavila kroměřížská firma Ekosolaris.
 "Mně osobně se ten nápad zamlouval. Firma by ale začínala na 15 tisících tun slámy, kterou je do areálu třeba přivézt. Jeden občan spočítal, že by to v době žní znamenalo 50 nákladních aut denně. To by byla velká zátěž," tvrdí zastupitel Pavel Chrastina. "Mám pocit, že lidé by si nejvíc přáli, aby tam zůstala zachovaná příroda," odhaduje starostka. "Byla bych ráda, kdyby se rozhodlo do měsíce," dodává.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.