Logo
Vytisknout stránku

Proč se hlídá park? Preventivně (Mladá fronta Dnes)

DEVĚT MÍST NEPŘÍSTUPNÝCH.
Část Národního parku České Švýcarsko je uzavřena. V posledních letech sice strážci zloděje vajec vzácných ptáků nechytili, ale starší případy, o nichž se ví, děsí. I proto pracovníci parku hnízda opeřenců hlídají.

Severní Čechy - Čtyři desítky lidí v těchto dnech střeží části Národního parku České Švýcarsko. Ve dne v noci hlídají poklad ukrytý na vršcích skal - hnízda vzácných dravců.
 Především kriticky ohrožení sokoli stěhovaví jsou velmi cenní, pytláci jsou ochotni za peníze vlézt do jejich hnízd a ukrást vejce nebo mláďata. Na černém trhu se dají tito dravci prodat za desítky tisíc korun. Vedle sokolů se nyní rozhodli vyvést mladé i výři velcí, krkavci velcí a také čápi černí.
 "Hnízda kontrolujeme nepřetržitě, střídají se strážci parku, dobrovolníci, s nimiž spolupracujeme už roky, a členové lesní správy," uvedl ředitel parku Zdeněk Patzelt. "Děláme to preventivně, nevím o žádném případu, kdy by nám v posledních letech někdo vykradl sokolí hnízdo," řekl Patzelt. Ani děčínská policie od roku 2000 neeviduje žádnou podobnou krádež.
 Václav Sojka ze správy parku však vzpomíná, jak v 90. letech, ještě před vyhlášením Národního parku České Švýcarsko, se na tomto území mláďata z několika hnízd ztratila. "Tehdy jsme měli jen dva strážce, kteří měli na starosti plochu o 326 kilometrech čtverečních. Dokázali uhlídat polovinu sokolích hnízd, máme podezření, že dvě nebo tři byla vykradena," vypráví Sojka. "Narazili jsme třeba na člověka s dalekohledem, který neměl potřebná povolení. Když jsme se mu představili, odešel a už jsme ho neviděli," doplnil Sojka.
 Proto Patzelt nechce ani nyní nic podcenit. "Víme o případech, kdy i teď Češi kradou mláďata dravců na Slovensku. Právě proto máme pečlivě zaevidované a hlídané všechny naše lokality, o nichž víme, že tam dravci hnízdí," uvádí Patzelt.
Jedna taková dobře organizovaná zlodějská skupina skončila loni v červenci před soudem ve Frýdku-Místku. Osm lidí, kteří podle obžaloby vykrádali hnízda chráněných ptáků a mláďata prodávali, dostalo podmíněné tresty a dohromady téměř 700 hodin veřejně prospěšných prací. Členem skupiny byl i veterinář, který údajně mláďata opeřenců od gangu kupoval a pak prodával dál. Jeho potrestala soudkyně nejpřísněji, dostal roční podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky.

Starosti s horolezci

Víc než vykradači hnízd dělají nyní správcům parku potíže nezodpovědní turisté a horolezci.
 "Loni jsme přistihli skupinu horolezců, kteří se chystali lézt v místech, kde to bylo zakázané. Na skále přitom zrovna hnízdil sokol. Právě díky tomu, že jsme tyto lokality hlídali, se podařilo zabránit tomu, aby hnízdo poškodili, nebo i shodili," řekl Patzelt. Pro dobu hnízdění jsou přitom vymezeny masivy, na které se smí lézt.
 Sokol stěhovavý je přísně chráněný, v České republice jich žije jen několik desítek. Na území Českosaského Švýcarska jich hnízdí nejvíc v celé střední Evropě. "Každoročně vyvedou přes deset mláďat. A počet se zvyšuje, v roce 2005 jich bylo třináct, loni patnáct," uvedl Patzelt.
Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, má rozlohu 79 kilometrů čtverečních a rozkládá se severovýchodně od Děčína. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Součástí parku je i největší skalní most v Evropě - Pravčická brána. Navazuje na německý Národní park Saské Švýcarsko, který byl vyhlášen o deset let dříve.

Foto popis: VZÁCNÍ PTÁCI. Mláďata sokola stěhovavého hnízdící v Národním parku České Švýcarsko.
Foto Autor - Foto - VÁCLAV SOJKA

O autorovi: ARTUR JANOUŠEK, s využitím ČTK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.