Přihlásit

Počasí si hraje s přírodou, malí zajíci nejspíš uhynou (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko - Sněhová nadílka včera nezaskočila pouze motoristy. Nízké teploty a chumelenice ohrožují například včely, nevylíhnutá ptáčata ve vejcích a čerstvě narozené zajíce. Náhlý a dlouhodobý pokles teplot neprospívá ani květinám a zeleni. Pod tíhou sněhu a vlivem větru spadlo například včera ráno ve zlínské zoo Lešná dvacet stromů. "To počasí je kruté. Včely už ucítily jaro, začaly poletovat a sbírat první pyl. Ten teď ale se sněhem ze stromů odejde a včely o něho přijdou, což je velká škoda," lituje místopředseda Českého svazu včelařů Zlín Josef Okál. Nebezpečí uhynutí však podle něj včelám nehrozí, stáhly se včas zpět do úlů. V ohrožení se ocitla i řada druhů ptáků. "Například sýkorky, vrabci, brhlíci nebo holubi už začali hnízdit. Pokud zima potrvá delší dobu, hrozí, že se mláďata z vajec buď vůbec nevylíhnou, nebo záhy uhynou," uvedl ornitolog Jaroslav Pekárek z Hulína. "V takovém případě by ptáci už nemuseli mít sílu na jaře zahnízdit znovu," obává se. Sníh a zima představují nebezpečí také pro mláďata zajíců, která se narodila v březnu. "Existuje reálná hrozba, že uhynou, což by byla velká škoda. Zajíci sice vyvádějí mladé několikrát do roka, první jarní vrh je však mezi myslivci nejvíce ceněn. Do začátku lovecké sezony stihnou totiž právě tito zajíci nejvíce přibrat," vysvětlil jednatel zlínských myslivců Zdeněk Kőgler. Rychlý a dlouhotrvající pokles teplot může poškodit i flóru na Zlínsku. "Stromy a keře nasadily pupeny, vykvetly například narcisy, kaliny, sedmikrásky a mnohde už i tulipány. Mohlo by jim to ublížit," připustil soukromý zahradník Jan Kaník ze Zlína. Výhodou podle něj naopak je, že alespoň napadl sníh. "Bílá peřina alespoň dodá půdě po srážkově podprůměrných měsících potřebnou vláhu," věří. Vlivem prudkého větru a pod náporem sněhu spadla včera ráno dvacítka stromů v zoologické zahradě na Lešné. "Přestože některé byly mnohaleté, o žádné extrémně vzácné kusy nešlo. Ta ztráta ale přesto zamrzí," uvedl Tomáš Divilek ze zoo. Dodal, že stěhovat zvířata do teplejších ubikací nebylo potřeba.

Foto - Stromy, které extrémně teplý konec zimy donutil rašit, se nyní musejí vyrovnat se znatelným ochlazením a příchodem sněhu.
Ilustrační foto Bára Horáková

(kač)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.