Přihlásit

Pralesu na Ještědu hrozí konec (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ekologové musí odstranit plot, který les chránil před zvěří

Liberec - Novému pralesu na Ještědu, jehož vznik podpořili lidé a firmy stovkami tisíc korun vybraných veřejnou sbírkou, hrozí konec. Podle úředníků a myslivců je totiž plot kolen něj černou stavbou. Českodubský městský úřad nařídil Společnosti přátel přírody (SPP), která za celým projektem stojí, aby odstranila plot okolo pozemku, na kterém prales vyrůstá. Oplocení má přitom chránit pozemek zatím od vnějších vlivů.
 "Stavbu nikdo nepovoloval ani neohlásil. Dochází k omezení obecného užívání lesa. Navíc ovlivňuje životní podmínky zvěře ve zdejší honitbě," uvedla Petra Mocová z odboru výstavy a životního prostředí českodubského městského úřadu. Úřad nařídil odstranit plot do čtyř měsíců. Ekologové se ale proti ortelu odvolali na krajský úřad.
Plot okolo sedmihektarového pozemku, který SPP vykoupila v roce 2004, stál ekology zhruba 180 tisíc korun. Měří téměř půldruhého kilometru, vysoký je dva metry. Jeho zřízení ochranáři nekonzultovali ani s majiteli sousedních pozemků nebo Lesy České republiky. "Vůbec jsme se k tomu nevyjadřovali. Tak rozsáhlé oplocení, jako tam mají, problém v lese je. Ale zřejmě jsou dost chytří, aby si to dělali sami a nikoho se neptali," uvedl lesní správce na Ještědu Josef Rákosník.
 Podle vedoucího SPP Jana Korytáře tehdy o povolení nežádali. "Nenapadlo nás, že je to potřeba. Je to jen plot," vysvětlil. O povolení začali žádat až loni poté, co na ně úřad upozornili myslivci. Dodatečné povolení však nedostali, proto musí stavbu odstranit. "Jsme přesvědčeni, že se nejedná o stavbu," dodal Korytář. SPP zastupuje Ekologický právní servis. "Úřad vůbec neřešil naše připomínky," podotkl Korytář. V odvolání například píšou, že se podle nich nejedná o stavbu a úřad se jí neměl vůbec zabývat. Podle zastupujícího právníka Martina Prokopa českodubský úřad několikrát při svém zdůvodnění pochybil.
 Plot okolo lesa se nelíbí hlavně myslivcům z Mysliveckého sdružení Proseč. "Pro zvěř je to překážka. Rozehnalo nám to tu stádo muflonů, kvůli tomu neplníme plán odstřelu," uvedl Josef Rozkovec ze sdružení.
 Podle úředníků je oplocení tak velké plochy v rozporu se zákonem o myslivosti.
 SPP věří, že spor vyhraje a prales chtějí ještě rozšířit. "Máme téměř dojednaný odkup další části lesa," dodal Korytář. Pokud by museli oplocenku zničit, prales postrádá podle něj smysl. "Mufloni by z toho asi měli jistě radost, protože jsme v pralese vysázeli mnoho mladých stromků," dodal Korytář.
 Ekologové koupili na Ještědu značně poničený les, z velké části se jednalo o smrkovou monokulturu. Část stromů vykáceli, vysázeli do něj různé dřeviny a nyní chtějí, aby les rostl bez zásahu člověka. Oplocení je podle něj nejlepší způsob ochrany nového pralesa. Spor ekologů s myslivci a úřadem se zájmem sledují i kritici činnosti Jana Korytáře. Ten si udělal řadu nepřátel tím, že pravidelně kritizuje kroky vedení liberecké radnice, od listopadu už i jako liberecký zastupitel. "Káže vodu, ale pije víno," říká Petr Kupf, šéf Investorsko inženýrské. Tu a radnici Korytář kritizuje za prodej pozemků v průmyslové zóně v Růžodole, na kterém měla radnice podle jeho názoru prodělat.

***

"Rozehnalo nám to tu stádo muflonů, kvůli tomu neplníme plán odstřelu."
 Josef Rozkovec

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Liberecký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.