Logo
Vytisknout stránku

Tovačovští myslivci pomáhali přírodě (Nové Přerovsko - týdeník)

Myslivecké sdružení Haná Tovačov o uplynulé sobotě uspořádalo brigádu v lokalitě u Viklic. Zde má část svého revíru a již delší dobu se tam vršily nejrůznější odpadky. Myslivci se již na takovou spoušť nevydrželi dívat a rozhodli se zhruba dvoukilometrový úsek ležící mezi Klopotovicemi a Annínem po levém břehu říčky Blata vysbírat od všude se povalujícího smetí. Myslivcům hodně pomohlo i město Tovačov, které zapůjčilo kontejnery na odpad. A sbírat bylo opravdu co, od klasických všudypřítomných PET-lahví, kartónů, sáčků, plastů a obalů až po staré pneumatiky, matrace, sklo nebo vyřazenou ledničku.
Jelikož jde o oblast ležící mimo dohled od silnice směrem na Prostějov, od Tovačova i okolních obcí, mnozí nezodpovědní lidé sem s oblibou jezdí odkládat staré věci, které jim doma překážejí. Výjimkou nejsou ani ti, kteří sem jezdí pravidelně vyhazovat běžný domovní odpad, namísto toho, aby jej řádně třídili či odkládali do popelnice. Situace v této lokalitě, kterou prochází honitba Mysliveckého sdružení Haná Tovačov, je dlouhodobě velmi špatná a je hodně pravděpodobné, že se zde po velkém úklidu brzy znovu objeví odpadky. Vážně se proto uvažuje o tom, že budou prováděny namátkové kontroly, aby ti, kdo stále ještě neví, že odpad patří do kontejneru či sběrného dvora a nikoliv do přírody, se konečně naučili patřičnému chování.
Není dobrou vizitkou, zvláště pro některé občany z okolních obcí, že právě oni sem pravidelně vynášejí či vyvážejí odpad všeho druhu. Drtivou většinu nepořádníků, kteří sem opakovaně vozí smetí by od tohoto chování asi opravdu odradil pouze výrazný finanční postih.

Miroslav Pořízek, Tovačov

Foto - Na akci se sešlo sedmnáct členů sdružení a během sobotního dopoledne nasbírali téměř tři tuny odpadků.
Foto MS Haná Tovačov

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.