Logo
Vytisknout stránku

Proč se zajíci rodí jinak než králíci? (Lidové noviny)

Záhady všedního dne

* Proč se králíci rodí na rozdíl od zajíců holí a slepí?, ptá se čtenářka z Prahy.

 Odpovídá Evžen Kůs, zoolog z pražské zoologické zahrady: Králík a zajíc jsou blízce příbuzní, patří do zvláštního řádu zajícovců, tedy ne k hlodavcům, jak se dlouho tradovalo. Způsob života zajíce a králíka včetně rozmnožování se liší a je ukázkou toho, jak prostředí dokáže živočišné druhy ovlivňovat.
 Králík divoký, předek našeho domácího králíka, pochází z jihu Evropy, ze západního Středomoří. Do severnějších oblastí Evropy se dostal s Římany. Nejlíp se mu daří v teplém, suchém podnebí, na písčitých půdách.
 Králíci žijí v koloniích a vyhrabávají si až tři metry hluboké nory. Ty skýtají poměrně hodně bezpečí, do nory se daří proniknout jen lasicím nebo fretkám. Proto nevadí, že králičí mláďata mohou přicházet na svět holá a slepá a odrůstají v poklidném a teplém prostředí hnízdečka z natrhaných chlupů. To nakonec zůstalo i domácím králíkům.
 Zajíc obývá lesní remízky, louky a pole. Nory si nevyhrabává a celý život tráví na zemi. Před nepřáteli jej chrání především nenápadný hnědý kožíšek. Pokud zajíc zjistí nebezpečí, přitiskne se k zemi ve svém loži, kterému myslivci říkají pekáč, a ani se nehne.
 Pokud se nepřítel příliš přiblíží, zajíc prudce vyrazí a snaží se zachránit kličkováním. Zajíci mají mnoho nepřátel, takže musí být i malí zajíčci hned po narození náležitě připraveni. Proto přicházejí na svět osrstění, vidí, a dokonce už mají vrozený instinkt strnout a ani se nehnout.

***

Vážení čtenáři, dotazy do této rubriky posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Obálku označte Věda - záhady.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.