Logo
Vytisknout stránku

Dopadený pytlák (Tachovský deník)

Vskutku dosti nezvyklým způsobem podařilo se odhaliti letitého pytláka, loupícího nejen v panských, nýbrž též v městských lesích tachovských. Před dvěma dny projížděl náměstím na kole jeden místní obyvatel, jehož jméno bohužel nemůžeme uveřejniti. Mladý muž, sotva třicetiletý, měl na zádech obrovský tlumok a tak tak udržoval přímý směr. Když se přiblížil zhruba do středu náměstí, vběhl mu do cesty velký pes a zuřivě na něj štěkal. Muž se jej snažil odehnati nadávkami, posléze kopanci a přestal věnovati řízení bicyklu. Nevšiml si tak, že vjel na vysoký obrubník, o nějž se mu zaseklo přední kolo. Jelikož se muž věnoval jiné činnosti, neudržel se v sedle a přeletěl přes řídítka na tvrdou dlažbu. Dopadl přímo na hlavu, načež pozbyl vědomí. Při pádu se mu otevřel tlumok a jeho obsah se částečně rozsypal kolem. Několik svědkův uvedlo, že spatřilo zajíce a bažanty. K místu se seběhlo velké množství lidí a někteří pomáhali nešťastníka křísiti.
To se vskutku podařilo ještě předtím, než se objevil strážník. Ještě omámený muž posbíral zvěřinu do tlumoku, poděkoval a rychle se poohlížel po bicyklu, aby zmizel. Vsedl na něj a snažil se zmizeti. Přivolaný strážník posléze zjistil, že se muž choval velice podezřele a dozvěděl se rovněž, co měl v batohu. Počal tedy prchajícího cyklistu pronásledovati a poměrně úspěšně, neboť muž byl jednak zraněný a především jeho bicykl utrpěl nárazem do pevného kamene. Po pěti minutách stíhání strážník uprchlíka dopadl a přinutil jej otevříti jeho zavazadlo. Muž se snažil lháti, že si veze výslužku od svých příbuzných, posléze si vymyslel, že zvěřinu zakoupil v Plané, a na dotaz u kterého živnostníka, nedovedl odpověděti. Strážník tedy odvedl muže s sebou. Šetřením vyšlo najevo, že tento byl již v minulosti souzen pro lesní pych, páchaný v městských lesích. Tehdy upytlačil pouze jednoho bažanta. Při současném zadržení měl při sobě pět zajícův, dvě koroptve, dvě kachny a dva bažanty. Všeckna zvěřina byla velice čerstvá. Posléze se ukázalo, že muž jest pravidelným návštěvníkem panských lesův, odkud jej několikráte vykázali, protože u něj nalezli pytlácké potřeby. Vzhledem k mužově závažnému provinění byl tento předveden před okresní soud, kde nad ním bude do příštího týdne vynesen rozsudek.

Zastřelený pes

Včera byl v knížecí aleji ve směru na Svatou zastřelen velký lovecký pes, kříženec. Zvíře totiž pronásledovalo dvě malá dítka, která se před ním musela ukrýti dokonce ve vodě. Dva sourozenci, Johann a Edelheit Klimsovi se právě vraceli od svojí tety, když za sebou zaslechli štěkot. Uviděli velkého psa, jenž se k nim velice rychle přibližoval a dali se na útěk. Starší, devítiletý, chlapec však správně usoudil, že mu nemohou utéci a přesvědčil svoji od dva roky mladší sestru, aby s ním vskočila do řeky. Přestože jest v řece poměrně dosti vody po jarním tání, podařilo se oběma dětem doplavati na druhý břeh. Pes doběhl k místu, kde dítka do vody skočila a vydal se ihned ze nimi. Strhl ho však proud a musel se tedy vrátiti nazpět. Chytré zvíře si však vědělo rady a seběhlo kousek níže po proudu, kde se řeka stáčí a nemá takovou sílu. Pes skočil znovu do vody a přibližně uprostřed říčního toku jej zasáhla kule neznámého střelce. Z pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že psa zastřelil jeho majitel, jenž běžel v jeho stopách. Muž uvedl, že pes jej najednou napadl, když se spolu navraceli z lesa, kde jest tento zaměstnán jako pomocník revírníka. Shodou okolností u sebe měl pušku a psovi se ubránil, avšak tento utíkal po cestě dále. Když jej dostihl, pochopil, že nebohá dítka byla v ohrožení života a neváhal psa utratiti. Zvíře bylo poslána do Pasteurova institutu do Vídně, aby u něj byla potvrzena neb vyloučena případná nákaza vzteklinou. Obě dítka se v pořádku zotavila a majitel odevzdal rodičům jistý peněžní obnos za újmu, jež jim jeho zvíře způsobilo.

Připravil Miroslav Vetrák

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.