Přihlásit

Střelte si na medvěda! Slováci to nejspíš povolí (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od našeho spolupracovníka z Bratislavy
Polovinu slovenských medvědů, tedy stovky kusů, je třeba zastřelit. To je návrh ředitele slovenské Státní ochrany přírody Jána Mizeráka.
"Co je to vlastně za chráněného živočicha, když ho nikdo nechce," pozastavil se nad posledním útokem medvěda na lesní dělnici v Žiaru nad Hronom.
Před týdnem ji pokousala medvědice pečující o mládě. Duchapřítomnou ženu zachránilo patrně jen to, že předstírala mrtvou.
Na přemnožené šelmy si teď často stěžují rovněž majitelé dobytka. Medvědů je pořád víc, odvažují se až do vesnic a shánějí něco k snědku v popelnicích. Kolik jich vlastně je, nikdo pořádně neví.
Myslivci spočítali, že na Slovensku je 1483 medvědů. Ministerstvo životního prostředí jich ale napočítalo 800 až 850.
"Žádné výzkumy nebo sčítání se nedělají a možná jich je jen pět stovek," poznamenal k tomu Miroslav Saniga z Ústavu ekologie lesa.
Ján Mizerák tvrdí, že jeden medvěd potřebuje k životu 2000 hektarů, avšak na Slovensku má jen 900 hektarů.
"Polovinu medvědů je tedy třeba vystřílet," uvedl Mizerák.
Ministerstvo životního prostředí povoluje odstřel 70 medvědů ročně. Většinou se jich uloví méně než 30, protože ochránci zvířat se proti povolením odvolávají. Mizerák se proto zasazuje o jednoduché povolování odstřelu. Střelci by navíc měli lákat chlupaté predátory na masové návnady, aby jich na mušku dostali co nejvíc.
Ochranáři zvířat ale říkají, že lidé si za obtěžování od medvědů mohou sami. "V Lomnici chtěli zastřelit medvěda, protože vybíral kontejner s odpadky. Tak jsme jim řekli, ať na kontejnery dají zámky, a bylo po problému," řekl ochranář Erik Baláž.

kolik žije na Slovensku medvědů?

1483 jich napočítali myslivci
800 zase ministerstvo životního prostředí
Myslivci tvrdí, že medvěd hnědý potřebuje k životu 2000 hektarů, nyní jich však má jen 900.

MICHAL PIŠKO
(Autor je zpravodajem slovenského deníku Sme)

Foto - UNIKL PLAMENŮM. Pracovník lesního závodu Vladimír Višňovec ukazuje dvouměsíční mládě medvěda hnědého. Nalezl ho při hašení lesního požáru nad vesnicí Staré Hory na středním Slovensku.
Foto - ČTK/Eduard Genserek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.