Logo
Vytisknout stránku

Chutné recepty ze zvěřiny (Střední Čechy)

Název: Chutné recepty ze zvěřiny
Zdroj: Střední Čechy
Datum: 03.08.2007
Rubrika: VÍKENDOVÉ MENU

Pytlácká kapsa

1 kg odřezků ze srnčího nebo jeleního masa, 250 g slaniny, 200 g šunky, 2 středně velké cibule, 200 g žampionů, 3 feferonky, 1/2 lžičky pepře, 1 dcl červeného vína, 1,5 dcl kečupu Bramborák:1 kg nastrouhaných brambor, 1 vejce, 3 rozetřené stroužky česneku, sůl, majoránka, 200 g polohrubé mouky, olej - vše promícháme.

Odřezky zvěřiny nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a necháme dvě hodiny odležet v chladničce. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na pánvi, na ní osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, plátky žampionů, rozsekané feferonky, na nudličky nakrájenou šunku, zalijeme vínem a kečupem a společně vše podusíme. Na oleji orestujeme předem připravené maso, přidáme je ke směsi a vše ještě chvíli dusíme. Z bramborákového těsta na oleji usmažíme bramborák, na jehož polovinu dáme připravenou směs a bramborák přeložíme.

Králičí houbovka

1 l králičího vývaru, obrané králičí maso, kousek cibule, 30 g másla, 3 vejce, strouhaný muškátový oříšek, sůl, strouhanka Nočky:1 vejce, 1 lžíce vody, 50 g hrubé mouky, oříšek másla, sůl - z uvedených přísad uděláme těstíčko. Lžičkou vykrajujeme malé nočky, které zavaříme do polévky.

Do studené vody vložíme maso, kořenovou zeleninu, na oleji osmaženou pokrájenou cibulku a pokrájené houby (sušené předem namočíme), osolíme, přidáme koření a vaříme, až je vše měkké. Polévku přecedíme, maso obereme, pokrájíme na malé kousky, rovněž tak zeleninu a houby, a obojí vložíme zpět do polévky. Nakonec zavaříme nočky a před podáváním přidáme nasekanou petrželku.

Krémová bažantí polévka

1 bažant, kořenová zelenina, 1,5 dl smetany ke šlehání, sušené houby, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, vegeta, yzop, koriandr, hladká mouka

Bažanta zbavíme peří, vykucháme, očistíme a dáme vařit spolu s kořenovou zeleninou, pak osolíme a přidáme sušené houby, bobkový list a nové koření. Když zvěřina změkne, vyjmeme ji z vývaru, obereme od kosti a maso nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru vyjmeme koření. Vývar spolu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu, yzop a mletý koriandr, podle potřeby dochutíme vegetou, pepřem a solí a zahustíme moukou. Do hotové krémové polévky přidáme nakrájené maso. Podáváme s krutony nebo bílým pečivem.

Jelení minutkový guláš

400 g zvěřiny z jeleního hřbetu, 1 velká cibule, 2 feferonky, 4 lžíce sterilovaného leča, 4 lžíce oleje, mletý pepř, mletá paprika, sůl, 100 g strouhaného eidamu

Očištěné maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, osolíme, opepříme a osmahneme na cibulovém základě, přidáme mletou papriku, lečo, posekané feferonky a podlijeme vodou. Krátce podusíme. Hotový guláš na talíři posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme se slaným pečivem nebo s bramborami.

Pomazánka z králičího masa

Zbytky pečeného králičího masa, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 natvrdo uvařené vejce, petrželka, pepř, sůl

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, na ní osmahneme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou a podusíme. Vychladlé maso rozmixujeme, ochutíme hořčicí, podle chuti dosolíme a nakonec přidáme jemně nasekané vejce a petrželku.

Divoká kachna na víně s klobásou

1 divoká kachna, kořenová zelenina (2 mrkve, 1 menší petržel, 1/4 menšího celeru), 1 větší cibule, olej, 100 g dunajské klobásy, 2 dl červeného vína, rybízová zavařenina, cukr, koření na divočinu (Hubert, Myslivecká směs či jiné), celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl

Oškubanou a očištěnou kachnu opálíme, osolíme a potřeme kořenicí směsí. Kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno vložíme do pekáče, zakapeme olejem, na směs položíme okořeněnou kachnu a také ji lehce potřeme olejem. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme v chladu odležet do druhého dne. Pak přidáme na jemná kolečka nakrájenou dunajskou klobásu, celé koření, podlijeme vínem a přiklopené pečeme 45 minut. Po stanovené době odklopíme horní nádobu a pečeme ještě 30 minut. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečenou kachnu vyjmeme, do omáčky přidáme dvě lžíce rybízové zavařeniny, lžičku cukru (podle chuti), podle potřeby ještě přilijeme červené víno a povaříme. Kachnu naporcujeme a podáváme s omáčkou a bramborem či knedlíkem

Bažant na grilu nebo na rožni

1 bažant, 80 g oleje, hořčice, strouhaná houska, 40 g másla, sůl

Bažantího kohouta nebo bažantí slepici oškubeme a očistíme, čistě opereme a osušíme. Na prsou prořízneme hrudní kost a rozpůlíme. Sklepeme paličkou doplacata, celého osolíme a pečeme v troubě na oleji asi hodinu téměř doměkka. Potom bažanta vyndáme, potřeme slabě hořčicí, obalíme ve strouhance, kterou si sami připravíme z veky, pokapeme rozpuštěným máslem a dopečemena rožni nebo na grilu.

Zapečený zajíc

1 zajíc, hladká mouka, 100 g másla nebo oleje, 2 cibule, 2,5 dcl smetany ke šlehání, mletý pepř, tymián, sůl

Zajíce nakrájíme na porce, osolíme, obalíme v mouce a v rozpáleném másle nebo oleji opečeme rovnoměrně po všech stranách. Maso vložíme do zapékací mísy nebo menšího pekáče, proložíme cibulí nakrájenou na kolečka a okořeníme tymiánem a pepřem. Zalijeme smetanou a upečeme v troubě.

Králičí medailonky v alobalu

4 porce kvalitnějšího králičího masa (kýty, hřbet), 100 g vařené uzené krkovičky, 1 větší jablko, máslo, kremžská hořčice, sůl

Z vykostěného masa nakrájíme medailonky, naklepeme je, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Každý položíme na máslem potřený čtverec alobalu, poklademe nadrobno nasekaným uzeným masem promíchaným s malými kostičkami jablka, alobal uzavřeme a v troubě pečeme asi třicet minut. Pokrm podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.