Logo
Vytisknout stránku

Sucho sužuje Česko (ČT 1)

Moderátor
Na většině území České republiky je sucho. V krajích hrozí vysoké riziko požáru, hlavně v lesích a na polích. Hasiči doporučují v přírodě nekouřit a nerozdělávat oheň. Situace by se měla zlepšit ve druhé polovině týdne, kdy má začít pršet.

Autor
Vyschlá pole, nedostatek vody v lesích. Tak vypadá situace ve většině krajů České republiky. V uplynulém víkendu hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli ke 12. požárům, což je dvojnásobek běžného stavu.

Patrik Pirkl, vedoucí pracoviště ZPP:
Od začátku letošních prázdnin do dnešního dne 7.8. bylo za Olomoucký kraj 146 požárů, a z toho požárů týkajících se lesa, trávy a polních porostů 55.

Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje:
Doporučením je, aby automobily neparkovaly ve vysoké trávě. Z rozžhaveného katalyzátoru může totiž dojít ke vzniku požáru. Dále by neměli, nebo podle zákona o požární ochraně platí zákaz vypalování trávy, a to v každém ročním období.

Autor
Meteorologové před hrozícím suchem varovali již v minulém týdnu. Změna by mohla nastat ve středu.

Telefonuje Petr Drobek, meteorolog, Český hydrometeorologický ústav:
Úplně sucho nebude, protože očekáváme, že v brázdě nízkého tlaku se budou během dne vytvářet místní přeháňky, nebo i bouřky. Teploty však budou stále vysoké.

Autor
Nedostatek vody trápí také drobnou lesní zvěř. Myslivci se tedy rozhodli vodu do lesa dovážet.

Vojtěch Grézl, předseda okresního mysliveckého spolku Olomouc:
My už jsme se domluvili ve většině mysliveckých družení v honitbách, že už dávají zajícům vodu do korýtek, která se vyměňuje pravidelně, aby se v uvozovkách "nezkazila" a dodávají i krmivo, například krmnou řepu, která má nejen živiny, ale má i dostatek vody.

Autor
Druhá polovina srpna by měla být teplotně si srážkově průměrná. Na konci srpna by se však zase mělo oteplit.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.