Logo
Vytisknout stránku

Změna času přináší zdravotní potíže, ale i četnější srážky se zvěří na silnicích

Únava, bolesti hlavy, poruchy spánku, oslabená imunita. To jsou jedny z reálných dopadů pravidelné změny času na člověka. Na silnicích dochází častěji ke srážkám motoristů se zvěří. Energetické úspory, kvůli kterým bylo střídání zimního a letního času zavedeno a desítky let zdůvodňováno, přitom nepřináší.

Doporučeno Zdroj fotografie Česká krajina Zdroj fotografie Česká krajina

Evropská unie se v roce 2018, na základě průzkumu mezi evropskou veřejností, rozhodla střídání času zrušit. Poslanci Evropského parlamentu však v minulých dnech dlouho očekávanou změnu odsunuli až na rok 2021.

Přibývá srážek se zvěří
Přechod na letní čas, ke kterému dojde ze soboty 30. března na neděli 31. března, přitom způsobí navýšení množství srážek se zvěří na silnicích. Podle německého automotoklubu ADAC narůstá po změně času množství střetů až o 20 procent.
Za rok 2018 došlo v České republice k 12 394 srážkám se zvěří. To byla nejhorší bilance od roku 2014. Z celkového počtu 104 764 loňských dopravních nehod tvořily srážky se zvěří téměř dvanáct procent případů a byly tak čtvrtou nejčastější příčinou havárií. Při nich se 120 lidí zranilo, dva lidé zahynuli. Nejčastější příčinou uváděnou ve statistikách je srážka se srncem.
„Statistiky však zachycují jen srážky s většími druhy zvířat, kdy dochází k poškození vozu nebo zranění pasažérů. Velká část střetů, při kterých zahynou zajíci, ježci a další drobnější živočichové, není vůbec podchycena,“ upozorňuje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.
Riziko střetu se zvěří je podle dopravních expertů nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Nejhorší je období kolem dvaadvacáté hodiny.

Zimní čas je zdravější
Vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR v loňském roce doporučili po zrušení střídání času celoroční zachování takzvaného zimního času. Zimní čas totiž podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.
„Zrušení střídání času by mělo skončit ponecháním přirozeného času, který bývá označován jako zimní. Tak, aby lidé měli v poledne Slunce nejvýše nad hlavou a kolem půlnoci byla největší tma,“ doplnil Dostál.
Podle tiskové zprávy organizace Česká krajina, 28. 3. 2019, redakce

Poslední změna: 30.03.2019 8:42

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.