Logo
Vytisknout stránku

Zeman podepsal novelu lesního zákona, hospodaření se zvěří bude plánovat stát

K rychlejšímu a snazšímu boji s kůrovcovou kalamitou má pomoci novela lesního zákona. Ve čtvrtek ji podepsal prezident Miloš Zeman, informoval o tom Hrad. Prostřednictvím státní správy myslivosti bude stát moci regulovat kvůli obnově lesů počty spárkaté zvěře, která se podílí na likvidaci sazenic nových stromů.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jana Kudrnová, Pixabay Ilustrační fotografie Jana Kudrnová, Pixabay

Novela počítá s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně.

Ustanovení novely lesního zákona týkající se myslivosti nabývají účinnosti uplynutím dvou let od vyhlášení zákona.

Plány mysliveckého hospodaření bude připravovat státní správa myslivosti
Senátoři předlohu poslali prezidentovi k podpisu navzdory kritice změn mysliveckého zákona, podle kterých státní správa myslivosti bude určovat plán mysliveckého hospodaření v honitbách místo jejich majitelů a myslivců. Důvodem je snaha omezit stavy spárkaté zvěře.

Změny v lesnickém hospodaření
Ministerstvu vládní novela dává právo udělovat výjimky pro použití sazenic v případě nedostatku vhodného pěstebního materiálu. Žádat o ně bude moci vlastník lesa. Nedostatek materiálu však vždy bude muset doložit Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.
Sněmovna v předloze zakotvila zákaz privatizace státních lesů. Netýkalo by se to například směny lesů nebo prodeje ve veřejném zájmu. Omezit by se také mělo odvážení těžebních zbytků tam, kde lesy nemají dostatek živin.

Podle ČTK, 14. 11. 2019, redakce

Poslední změna: 15.11.2019 10:22

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.